DISTRIBUIȚI

Cunoscutul sociolog Adrian Pășcuță, cel care era și cadru didactic la Universitatea de Vest, a declanșat multă rumoare în spațiul public. Decedatul avea probleme de sănătate, la ficat și rinichi, dar fiul său a făcut public pe Facebook că a fost testat și pentru coronavirus. În acest context, DSP face anchetă la Spitalul Județean Timiș. O altă informație importantă este că ancheta epidemiologică de la Maternitatea Odobescu, focar covid-19, continuă, air directoarea Spitalul Municipal, Olimpia Oprea, a fost înlocuită. 

Până să moară, pentru Adrian Pășcuță a ieșit un test negativ de coronavirus, dar nu venise rezultatului al doilea test. După deces, rezultatul a venit, tot negativ, cu mare întârziere, după cuma făcut public fiul decedatului. ”Proba preluată vineri dimineața încă nu este nici acum analizată! 75 de ore și nici un răspuns! Cum este posibil așa ceva? Îmi pare foarte rău să o spun, dar oamenii mor cu zile…”, a postat fiul  profesorului. Sociologul decedat a ajuns prima dată la Spitalul Municipal, unde a fost catalogat drept suspect de coronavirus. Pentru că la Municipal nu există secție de Nefrologie, bărbatul a fost transferat la Spitalul Județean.

În contextul mediatizării decesului, DSP a mers să facă o anchetă epidemiologică la ”zona galbenă” de la Județean, cea în care sunt internați suspecții de infectare cu covid-19. ”În contextul ultimelor evenimente, DSPJ Timiș s-a autosesizat și a demarat un control, în echipă formată din medic epidemiolog și inspector în specialitatea epidemiologie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, în vederea clarificării situației cu privire la ultimul deces înregistrat în județul Timiș; în funcție și de rezultatul anchetei interne a unității sanitare în cauză, respectiv a Colegiului Medicilor, dacă a fost sesizat, se vor lua măsuri în consecință”, transmit reprezentanții DSP.

Mai spunem că ancheta epidemiologică de la Maternitatea Odobescu e încă în vigoare. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal, de care aparține maternitatea, a fost înlocuită de Dan Malița, la decizia lui Nelu Tătaru, așa cum Timișplus v-a anunțat încă din 6 aprilie. Schimbarea e valabilă pe perioada stării de urgență. ”Maternitatea Odobescu rămâne sub supraveghere epidemiologică până la expirarea perioadei de incubație de la ultimul caz depistat pozitiv”, ne-a transmis purtătoarea de cuvânt a DSP, Cornelia Bubatu. E vorba de 14 zile, dar nu aveam data de raportare de la care s emai socotesc două săptămâni.

DSP mai face și alte controale pe timp de pandemie. Recent, o firmă a fost amendată pentru nerespectarea normelor de igienă. ”Cu ocazia inspecțiilor efectuate de Servicul Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș s-a constatat faptul că un agent economic cu activitate comercială nu a respectat obligația privind verificarea zilnică a stării de igienă individuală și de sănătate a angajaților, motiv pentru care aceasta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.600 lei”, informează instituția.

De asemenea, se fac controale în spațiile de carantinare, unde nu s-au constat nereguli până acum. ”De asemenea, se continuă verificarea spațiilor destinate carantinării, privind modul de efectuare a dezinfecției locației, dupa fiecare serie de persoane carantinate. Din verificările efectuate până acum nu s-au constatat abateri care să impună aplicarea de sancțiuni contravenționale. Controalele s-au soldat cu recomandări privind dotarea unităților cu substanțe biocide în cantități suficiente”, a mai comunicat DSP.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ