DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: «Înfrânt nu ești atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ți-s./Adevăratele înfrângeri,/ sunt renunțările la vis.»

A început a XXIV-a ediție a „StudentFest” – Festivalul de Artă și Cultură. Scopul este de a crea un mediu favorabil dezvoltării personale a tinerilor artiști și a unei platforme de promovare a acestora. Tema ediției 2015 este CONFLICT – prin care evenimentul îndeamnă la transpunerea energiilor conflictuale, interne și externe, în procese de creație. Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara (OSUT) îi invită pe timișoreni să participe la cele aproape 100 de evenimente pregătite. Festivalul durează zece zile.

„Universitatea de Vest din Timișoara, evident, sprijină studenții în inițiativele pe care le au. Noi nu dorim roboți, ci studenți cu performanțe, cetățeni care știu să se exprime, să-și ceară drepturile și care știu să aprecieze valorile societății. Noi promovăm două lucruri: lumea care este și lumea care ar trebui să fie. De voi depinde ca cele două lumi să fuzioneze. Prin astfel de evenimente, o formă de exprimare, faceți acest lucru. Mi-aș dori să creați o lume scoasă din mințile voastre. Faptul că festivalul are o tradiție îndelungată dovedește consecvența ideilor, dorințelor, valorilor și visurilor voastre. «Înfrânt nu ești atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ți-s./ Adevăratele înfrângeri,/ sunt renunțările la vis.» Nu renunțați niciodată”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„StudentFest” a debutat în 1992, inițial ca un protest împotriva cenzurii libertății de exprimare. Peste 7.200 de persoane au participat în decursul celor 23 de ediții, devenind un festival de artă și cultură studențească consacrat la nivel național.

Primarul Nicolae Robu, a fost prezent la deschidere, care a avut loc în Sala Aula Magna a UVT. „Mă simt puțin ciudat că, om pașnic fiind și primar al unui oraș pașnic, am o bucurie de conflict. Timișoara nu ar fi ceea ce este dacă nu ar fi unul dintre cele mai importante centre universitare ale României”, a spus edilul-șef al orașului.

Evenimentul reunește sute de tineri talentați din 15 domenii ale artei și culturii. La toate evenimentele intrarea este liberă.

„StudentFest” susține candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Organizatorii au realizat și „cuiburi” din crengile copacilor pentru fiecare loc ales, iar unul a fost pus la intrarea în UVT.

Din lista evenimentelor fac parte concerte, conferințe, spectacole de dans și teatru și ateliere de lucru.

Expoziție „Istoria filmului” în holul principal al universității (12 mai) și conferința „Practică artistică personală” cu Dan Perjovschi – desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român (14 mai) fac parte din cele mai importante evenimente.

Festivalul este organizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), în parteneriat cu Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Casa de Cultură a Studenților Timișoara (CCS Timișoara), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT).

„Vrem să scoatem în evidență modul în care confictul se regăsește în viața de zi cu zi, pe toate planurile, dar mai ales pe cel artistic. Discutăm despre un conflict atât între trăirile interioare și exterioare ale aceleiași persoane, cât și între două persoane. Avem noi secțiuni, iar în ultimele trei zile vom desfășura în curtea Facultății de Arte Plastice și Design. Secțiunea din cadrul acestei facultăți s-a împărțit în mai multe categorii precum ceramică, grafică, sculptură și pictură. Tema este accesibilă, se pot face foarte multe evenimente și consider că toată lumea a avut, o dată în viață, un conflict. Important este să-l rezolve într-un mod plăcut. Participanții sunt promovați atât la nivel local, cât și național, îi aducem alături de traineri de prestigiu. S-a acceptat ca elevii să participe. La evenimente orice poate participa, nu contează vârsta”, a spus Szögi Roxana-Elena, organizator „StudentFest”.

„StudentFest” a obținut Premiul I atât la Gala Societății Civile în 2005 (Secțiunea Artă și Cultură), cât și la Gala Națională a Voluntariatului în perioada 2013-2014, Premiul II în 2010 și Premiul III în 2011. De asemenea, festivalul

Pentru mai multe detalii privind programul festivalului: studentfest.ro

A. STOICA
(sursa foto: facebook.com/osut.timisoara)

CONFLICT – tema ediției 2015 a Festivalului de Artă și Cultură „StudentFest”! – Galerie Foto

LĂSAȚI UN MESAJ