DISTRIBUIȚI

Timișoara nu va avea prea curând un spital regional nou, așa cum ar fi normal pentru regiunea de Vest, unde guvernările se fofilează de ani de zile să ridice așa un obiectiv, la fel ca și un Institut Oncologic. În acest context, managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Raul Pătrașcu, cere ca unității spitalicești, cea mai mare din această parte a țării, să i schimbe statutul, până vom avea un spital regional ridicat de stat. Prilej pentru atacuri politicianiste ale pesedistului Alfred Simonis.

Pătrașcu a căzut de acord asupra solicitării cu liderul CJT, Călin Dobra, el însuși membru PSD. Solicitarea de schimbare de statut a fost făcută în luna februarie. ”În luna Februarie, în urma consultărilor avute cu colegii mei din spital dar si cu specialiști în domeniu, am înaintat o adresă Consiliului Județean și Ministerului Sănătății prin care am solicitat ca SCJUPBT să se transforme în Spital Regional, mai ales având în vedere faptul că de peste 50 de ani în cadrul unității sunt oferite servicii pentru pacienți din 3 județe arondate. De zeci de ani pacienții din Timiș, Hunedoara, Arad și Caraș-Severin se adresează spitalului Județean din Timișoara pentru servicii medicale. Unitatea se comportă deja ca și un spital Regional, însă din nefericire serviciile sunt plătite de catre CJAS ca unui spital Județean. Cu alte cuvinte ,«ne comportăm ca un spital regional dar fondurile sunt ca pentru unul Județean»”, a anunțat Raul Pătrașcu.

Tânărul manager al spitalului spune că și la Iași, oraș pentru care s-a promis la început de an Spitalul Regional, s-a făcut același demers, deși sunt mult în fața noastră. De asemenea, Raul Pătrașcu a explicat avantajele schimbării ”pe hârtie”. ”Vreau să vă anunț că obținerea acestui statut nu ar fi o premieră pentru România, așa cum mulți încearcă să facă să pară. Spitalul Județean din Iași a fost transformat deja în spital regional în asteptarea construcției noi, de ce nu am face și noi la fel? Deci se poate…Obținerea statutului de spital regional atrage cu sine dezvoltarea și posibilitatea de acordare de îngrijiri mult mai bune pentru pacienții care ni se adresează. De ce să nu dăm șansa medicilor care acum au arătat mai mult ca oricând că sunt super eroi prin profesionalism, dăruire și empatie față de bolnavi. Dacă ei pot, noi de ce nu am putea să le obținem condiții mai bune?”, a explicat managerul interimar al Spitalului Județean.

Directorul celui mai mare spital din vestul țării spune că acuzațiile lui Alfred Simonis, care spune că PNL a propus această idee pentru beneficii financiare, este un atac fără sens, mai ales în perioada pandemiei de coronavirus. ”De ani de zile guvernarea precedentă a promis 8 spitale regionale, însă au promis și atât. În plus, în Timiș însuși membrii PSD, cei care acum, în plină pandemie de coronavirus nu se opresc din a arunca mingi de foc acolo unde nu este jar, au fost cei care au eliminat de pe lista inițială Timișoara ca destinație pentru construcția unui spital Regional. E criză, politicienii care nu se pricep și nici nu se informează ar trebui sa stea departe, sau daca au puterea și voința de a ne ajuta pe toți cei din linia întâi dar și pe cei care își fac meseria cu devotament, să vină în față cu lucruri concrete”, a mai precizat Pătrașcu, care de peste un an de zile, e și membru PNL Timiș.

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că prin transformarea Spitalului Județean în Regional, se dorește tocmai renunțarea la proiectul mare pentru totdeauna. ”Conducerea liberală a Spitalului Judetean din Timisora ne intinde o capcana în care este obligatoriu să nu cădem, dacă ținem la sănătatea oamenilor din acest oraș .Liberalii din Timiș reușesc să bată record după record la punerea în practică a unor inițiative îndoielnice. Asta e clar. Există însă una referitoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» Timișoara, care deși aparent pare doar o formală modificare de statut, ascunde o foarte gravă și nefericită manevră, care ne va lăsa fără spital regional. Că sunt buni la fente și la manevre, asta nu e o noutate, însă pe această temă, pur și simplu sfidează. În februarie 2019 PNL Timiș anunța că va demara o campanie de strângere de semnături pentru spitalele regionale, inclusiv pentru Timișoara, asta ca să arate că sănătatea și construcția spitalelor sunt priorități clare pentru PNL. Un an și câteva luni mai târziu, managerul celui mai mare spital din vestul țării, tânărul liberal Raul Pătrașcu, girat de PNL, ticluiește să transforme unitatea pe care o conduce într-un spital regional. Această manevră, gândită în defavoarea totală a pacienților, va pune cu siguranță punct investiției într-un spital regional nou, așa cum merită Timișoara”, a postat Simonis pe Facebook. 

Declarația deputatului trebuie privită într-un context politic mai larg. În ianuarie, Simonis l-a înlocuit la șefia PSD Timiș pe Călin Dobra. De altfel, în mediul politic e recunoscută rivalitatea politică dintre Simonis și Dobra. Practic, indirect, Simonis critică și faptul că Dobra a girat propunerea lui Pătrașcu. Mai trebuie spus și că Raul Pătrașcu a ajuns să conducă Spitalul Județean după o numire interimară cu scandal. În 27 noiembrie, printr-un Ordin de Ministru, tânărul liberal, absolvent de Chimie și Medicină și masterand în Fizică medicală, care era activa deja la Institutul Oncogen, a fost numit manager în locul reputatului ginecolog Marius Craina. La vremea respectivă, în partidul social-democrat se purtau dispute. După ce în primăvara anului trecut, Craina a fost desemnat de Organizația Municipală Timișoara drept candidatul la Primăria Timișoara, acest lucru nu s-a mai materializat. Craina a trecut la PRO România și candidează din partea acestui partid la funcția de primar. După ce a intrat în partidul condus de Victor Ponta, Craina a declarat că însuși Călin Dobra nu l-a sprijinit. Iar PSD nu are candidat la Primăria Timișoara un membru activ, ci îl susține pe Adrian Orza.

Din perspectiva medicală, managerul de la Județean vrea mai mulți bani la spital pentru investiții importante, precum o secție de Oncologie, existentă în Timișoara doar la Spitalul Municipal, sau reînnoirea echipamentului medical de la Radiologie, destul de învechit. Altfel, ideea celor opt spitale regionale din țară are o vechime de peste un deceniu și jumătate. De-a lungul timpului, ultimii doi președinți CJT, Titu Bojin și Călin Dobra, pesediști amândoi la vremea declarațiilor, au declarat că Timișoara nu are nevoie de un Spital Regional, declarație făcută de și Horia Cristian, membru PNL la vremea respectivă. La început e an, guvernarea liberală a anunțat că pregătește trei spitale regionale, la Iași, Cluj și Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ