DISTRIBUIȚI

Starea de urgență generează situații hilare, precum cea în care liberalul Marcel Vela i-a dat o temă bună de campanie candidatului USR la primăria Timișoara, Dominic Fritz. Germanul a criticat și el cum e privită instituția în orașul de pe Bega prin deja obositoarea comparație cu Oradea, noul oraș față de care Timișoara e pusă mereu în lumina proastă, după ani de comparații similare cu Clujul.

Marcel Vela a spus că Poliția Locală din Timișoara dă salarii între 8000-9000 de lei. Deși primarul Nicolae Robu a postat alte sume, ceva mai mici, Dominic Fritz spune că el că Poliția merge prost în România pentru că sunt prea mari salariile comunitarilor. ”Marcel Vela are dreptate (în cazul ăsta), dincolo de cifra prezentată. (…) Suprapunerea responsabilităților între poliția națională (inclusiv cea rutieră) și cea locală duce la haos și ineficiență. Grila salarială disparată este doar unul dintre simptomele unui sistem depășit”, spune Fritz.

Pe lângă polemica salariilor, Dominic Fritz aduce și o altă critică situației de la Timișoara, mai precis, legată de practică interimatelor fără sfârșit, practică atât a celor din PSD, cât și PNL. Useristul acuză și faptul că Dorel Cojan e ținut în fruntea Direcției Poliției Locale din Timișoara fără concurs. ”“De șase ani nu s-a făcut un concurs pentru conducerea Poliției Locale, deci avem un director veșnic interimar, dependent politic”, critică Fritz.

În trendul admirației față de orice se întâmplă la Oradea în ultima vreme, Fritz a făcut o comparație cu costurile din orașul de pe Crișul Repede pentru polițiștii locali. ”M-am uitat un pic pe bugetele orașelor de anul trecut. În 2019, timișorenii au dat aproape 33 milioane de lei pentru Poliția Locală, din care peste 30 milioane pentru salarii, sporuri, vouchere de vacanță, norme de hrană… Asta înseamnă cca. 100 lei per cap de locuitor anual. Orădenii cheltuiesc 25 lei per cap de locuitor pentru poliția lor. Deci în Timișoara dăm de 4 ori mai mulți bani pentru Poliția Locală decât la Oradea. De 4 ori mai mulți! Rezultatul este că avem un oraș de 4 ori mai sigur? Sau problema era că avem un oraș de 4 ori mai periculos? Zău că nu înțeleg!”, consideră Fritz.

Neamțul propune și alte modalități de a crește siguranța cetățeanului, cu referire la probleme reale ale Timișoarei. ”Atât timp cât mai sunt străzi unde e beznă mare pentru că iluminatul public nu funcționează sau pentru că cineva din Primărie a ”uitat” să plătească factura de curent, atât timp cât mai sunt cartiere care nu au mai văzut niciun polițist local de ani de zile, atât timp cât sunt servicii sociale în Timișoara care nu au primit subvențiile de la Primărie de luni de zile, mi-e greu să cred că investim banii noștri așa cum trebuie”, punctează candidatul la primărie.

Fritz a spus și ce face cu Direcția Poliției Locale dacă va câștiga alegerile. ”Voi face un concurs de conducere ca lumea, voi pune accent pe prezența în cartiere, voi eficientiza serviciile de pază prin tehnologie. Doar dacă vom opri mentalitatea de auto-servire din umflatele instituții locale, vom putea crește cu adevărat siguranța timișorenilor”, a mărturisit Fritz.

Useristul a concluzionat că nu e benefică desființarea Poliției Locale, decât dacă ar fi o decizie națională. ”Pentru că mai mulți au întrebat: desființarea Poliției Locale ar funcționa, din punctul meu de vedere, doar ca un proiect național, prin restructurarea serviciilor de ordine publică. Nu cred că este fezabil sau isteț ca o astfel de decizie să fie luată izolat la nivel local”, a adăugat Fritz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ