DISTRIBUIȚI

De aproape două luni, școala s-a mutat în online, din cauza pandemiei de coronavirus. În Timiș, conform informațiilor furnizate de IȘJ și Instituția Prefectului, 6000 de elevi nu au echipamentele necesare pentru a participa la cursurile online. În acest context, la Șag, un proiect de HCL prin care urmau să se cumpere mai multe tablete a fost respins.

Autoritățile locale doreau să cumpere 186 de astfel de tablete, care ar fi fost trecute în posesia școlii din comună. ”Dragi șageni, din păcate proiectul “ TABLETE PENTRU ELEVII ȘAGULUI” a căzut astăzi la vot în ședința Consiliului Local. Cele 186 de dispozitive solicitate de școală urmau să fie achitate din bugetul local – din Agenda Culturală și banii alocați pentru cursurile de perfecționare ale angajaților primăriei. În vederea implementării proiectului a fost prospectata piața, iar cea mai avantajoasă variantă preț / calitate sunt tabletele de (10 Inch). Fiind și cele mai versatile, atât pentru elevii din clasele primare, cât și pentru cei mari. Pentru că sunt necesare și calitatea și cantitatea și utilitatea”, a anunțat pe Facebook primarul comunei, Flavius Roșu. Social-democratul a și postat cinci oferte cu tablete de la firmele Lenovo, Huawei și Samsung, pe care spune că le-a obținut de firmele care oferă servicii de cablu, telefonie și Internet.

Edilul  spune că s-au adus argumente doar pentru a nu vota, că se cumpără prea multe tablete sau că erau mai utile laptopuri. ”Trec peste argumentele contradictorii (ba nu era bine că luăm la toți tablete, ba luăm la toți laptopuri, ba că unii i-ar fi spus viceprimarului că să nu se ia la toți, ci doar la cei care au nevoie) opuse ca logică și emise în cadrul ședinței- pentru că, nu-i așa, întotdeauna e nevoie de “argumente” când vrei să blochezi ceva.  Aceste tablete erau menite fiecărui elev ca utilizare în această perioadă în care ei nu pot merge la cursuri. Ele rămân în proprietatea școlii pe toata perioada aceasta și după ea, urmând să fie folosite și pentru viitor, în procesul educațional, ca obiecte de inventar ale școlii. Și pentru aceasta, sistemul acesta trebuie sa fie UNITAR. Nu pentru a se face sondaj să întrebi părinții ce își doresc, laptop sau tableta. (Dacă aș fi spus eu inițial laptop, azi se bloca pentru tablete și invers). Aceste obiecte de inventar sunt precum băncile, scaunele, dotările clasei, etc. UNITARE pentru fiecare elev, indiferent de clasa lui socială, etnie sau afiliere religioasă”, a mai menționat Roșu.

Comuna Șag are 14 consilieri locali. Opt dintre ei au refuzat să voteze proiectul de achiziționare de tablete. Cei care au refuzat sunt Florin Luca, Bogdan Apostu, Sorin Brânzoi, Sorina Purcar (toți din PNL), Alexandru Hubert (FDGR), Carmen Bel, Marcel Popescu (ambii ALDE) și Valentin Ivan (M10). La Șag, de multe ori, ședințele de consiliu local sunt cu ”cântec” deoarece primarul nu are decât trei consilieri din PSD în CL. De altfel, Roșu a fost ales după un balotaj perfect în comună la alegerile locale din 2016.

Cursurile școlare clasice nu se mai reiau în acest an școlar, conform deciziei Ministerului Educației și Cercetării. Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Prefectura Timiș au demarat o campanie prin care cer autorităților locale și Consiliului Județean Timiș să cumpere dispozitive pentru cei 6000 de elevi și 100 de profesori care nu au echipamente pentru școala online. De asemenea, s-a solicitat și sprijinul firmelor și oamenilor cu dare de mână, pentru a dona asemenea dispozitive, precum laptopuri, tablete sau chiar PC-uri.

foto: primariasag.ro

LĂSAȚI UN MESAJ