Situație incendiară în cazul cercetărilor pentru un vaccin împotriva coronavirusului, anunțate de directorul Institutul de cercetare OncoGen din Timișoara. Virgil Păunescu a anunțat că și-a administrat singur vaccinul sintetizat, iar directorul Spitalului Județean, căruia i se subordonează institutul, Raul Pătrașcu, a declarat că se va declanșa o anchetă internă!

Virgil Păunescu, fostul consilier al fostului președinte Traian Băsescu, a avut intenția anunțată de a crea mai multe vaccinuri în ultimii ani, cum ar fi cel anti-cancer sau anti-alergie la ambrozie. Niciunul nu s-a mai concretizat. Acest lucru nu l-a împiedicat să promită un vaccin și pentru temutul coronavirus. După ce a anunțat că la OncoGen a reușit sintetizarea vaccinului, Păunescu a postat că statul român nu-l sprijină în demers, deși OncoGen e inclus pe lista OMS ca fiind unul dintre institutele care au un lucru un asemenea vaccin. ”Am anunțat această realizare pe toate căile. Și, având în vedere miza și potențialul extraordinar pentru populația din România și din Europa, a tehnologiei publicate de noi, mă așteptam ca dialogul cu autoritățile române să decurgă bine. NU am fost contactați nici până în ziua de astăzi de autoritățile competente ale statului român. Asta în condițiile în care Uniunea Europeană a alocat României circa 1,5 miliarde de Euro pentru combaterea epidemiei din țara noastră”, a postat Virgil Păunescu.

Cercetătorul, care este medic imunolog de profesie, susține că indiferența statului român l-a făcut să sară mai multe etape și să își administreze singurul vaccinul! ”Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puțini și primiți din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total. Mi-am dat seama atunci -în calitate de șef de proiect și investigator principal că pentru a continua cercetările și a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre și companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari)- că trebuie să iau o hotărâre neobișnuită pentru a continua cercetările. Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a povestit Păunescu, pe Facebook. 

Șeful OncoGen spune că rezultatele sunt bune, deși, evident, nimeni nu poate certifica dacă a fost expus virusului, ca vaccinul să aibă și efect. ”În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun. Informația obținută din propria experiență de vaccinare va fi inclusă în această documentație și o consider în mod deosebit utilă pentru ANM în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice”, a mai scris cercetătorul. La Digi 24, Păunescu a precizat că și-a administrat vaccinul prin picături nazale, nu prin injecție.

Totuși, situația este una care nu respectă protocoalele. Directorul Spitalului Județean, Raul Pătrașcu, a declarat că Păunescu nu a anunțat autoritățile despre pașii din cercetarea sa, ceea ce nu e regulamentar în cazul cercetărilor pentru vaccin. De asemenea, imunologul a ”omis” o etapă majoră, și anume, testarea pe animale, care este obligatorie! ”Am declanșat o anchetă internă în acest caz”, a spus Pătrașcu, la Digi 24. De asemenea, evident, auto-administrarea de vaccin este o altă etapă care nu există în protocoalele de cercetare. Pătrașcu a mai explicat că testarea eficienței vaccinului în fața virusului, nu doar sub forma răspunsului sistemului umanitar al subiectului testat, o poate face în țară doar Institutul Cantacuzino.

Neoficial, lumea medicală din Timișoara privește cu foarte mult scepticism demersul lui Păunescu, mai ales că a mai promis în trecut vaccinuri pe care nu le-a putut crea.

foto: facebook.com/virgilpaunescu

LĂSAȚI UN MESAJ