Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș: „Sunt 900.000 de lei alocați cultelor în acest an. Credința nu diferă, depinde ce ai în suflet și cât e de mare salariul

Astăzi, consilierii județeni au decis în plen alocarea a 100.000 de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului din București.  Au fost două abțineri și 29 de voturi pentru. Mihai Bojin, consilierul județean al PNL, a venit cu propunerea ca Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, să realizeze un tabel pentru ca toți consilierii să dea din bani personali. Cea de-a doua propunere a fostului membru PDL a fost ca CJT să aloce fonduri pentru toate cultele religioase recunoscute de Guvernul României.

Părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, în martie 2014, că finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

„În România sunt mai multe culte religioase cunoscute. Dacă Guvernul şi Consiliul Judeţean ar avea bani suficienţi, ar fi bine să construim şi spitale. Consider că este sarcina credincioşilor în a-şi construi clădirile de cult, chiar dacă este vorba de Catedrala Mântuirii Neamului. Cred că ar fi foarte oportun dacă aţi constitui un tabel şi a-ţi da din buzunarul propriu. Sunt multe culte religiose recunoscute de Guvernul României. Este frumos să împărțim bani pentru lucruri necesare, dar nu din banii noștri”, a declarat consilierul Mihăiţă Bojin, consilierul judeţean PDL.

O replică din partea lui Titu Bojin nu s-a lăsat așteptată. Acesta a spus că „Tizule, eu și familia mea am contribuit la Catedrala Mantuirii Neamului. Când am decis să dăm banii la culte, inclusiv la cultul baptist din care faci parte, nu ai comentat nimic. Nu vreau să facem deosebire între banii care merg la Catedrala Mântuirii neamului și banii alocați către celelalte culte. În total, sunt 900.000 de lei alocați cultelor, în acest an. E prima dată când CJT acordă bani tuturor cultelor din Timiș. Există și o solicitare de la cultul baptist. Probabil o vom discuta la rectificarea din august. Promit că data viitoare deschidem tabelul. Eu voi fi pe locul întâi, tu pe al doilea din listă. Credința nu diferă, depinde ce ai în suflet și cât e de mare salariul.”

Finanțarea cultelor religioase, în comparație cu sistemul de învățământ sau cel medical, a devenit o modă în România.

Biserica Ortodoxă Română a solicitat, în decembrie 2014, nu mai puţin de 300.000 de lei de la fiecare consiliu judeţean pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Însă, nu toţi au dat undă verde mesajului primit. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în februarie 2011. Catedrala va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime, 120 de metri înălțime şi se va desfășura pe o suprafață de 38.000 de metri pătrați.

Adrian Pau (PSD) a spus că „Mă simt ca imediat după alegeri. Și eu cunosc, la fel de bine, problemele bisericilor din Timiș. Eu cred că acum discutăm despre un proiect de o altă angvergură. Cred că putem să trecem spre cealaltă parte și să fim umani, nu oamenii pe care toți îi arată cu degetul şi să gândim spre prosperitatea noastră, ar trebui să gândim și spre prosperitatea celor care ne-au ales”. Consilierul PNL Adrian Pășcuță a menționat faptul că Patriarhul Daniel este cetățean de onoare a județului și că banii ar trebui alocați.

Consilierii județeni au decis că vor dona bani la următorul plen, însă sumele nu vor fi publice.

A. STOICA
(sursa foto: thetimes.co.uk)

După ce Mihai Bojin a replicat că nu are aceleași venituri ca și șeful său, președintele CJT a spus că „credința nu diferă, depinde cât e de mare în suflet sunt oameni care merg la biserică și au pensie de 300 de lei și care au sute de mii venituri și nu se duc deloc”.

LĂSAȚI UN MESAJ