DISTRIBUIȚI

În perspectiva anului 2021, autoritățile locale din Timișoara duc deja o bătălie contra-cronometru pentru reabilitarea fostelor cinematografe de stat, care vor deveni centre culturale cu mai multe utilități, nu doar pentru proiectarea de filme. Cinematograful Timiș va intra în reabilitare și este una dintre locațiile-cheie, fiind amplasat în centrul orașului. Conform documentației, aparent, totul va dura însă încă aproape doi ani!

Primăria Timișoara a reușit să recupereze greu, după ani de zile, clădirile cinematografelor, de la RADEF. Doar astfel se pot face investiții, iar, în funcție de cinematograf, documentația este într-un anumite stadiu. În ședința de plen de luni, consilierii locali timișoreni au aprobat documentația tehnico-economică – faza DALI, pentru obiectivul „Reabilitare imobil Cinematograful Timiș”. Proiectul presupune ampla modificare a clădirii. La final, acolo se vor putea proiecta filme, astfel că se păstrează și ”funcția” de cinematograf, dar în incintă se vor putea face diverse alte activități culturale, spre exemplu, susținerea unor spectacole pe scena care va fi mărită.

Marea problema e însă timpul, deoarece documentația aprobată de consilierii locali prevede un termen de 20 de luni pentru finalizare, așadar, totul ar fi gata în 2022! ”În document se menționează 20 de luni. În ceea ce privește execuția propriu-zisă, proiectantul a spus că sunt necesare 13 luni. Eu îndrăznesc să spun că vom forța nota că acest cinematograf să fie funcțional mult mai devreme decât 20 de luni. Mi se pare inadmisibil să se vină cu termene atât de lungi. Proiectanții lucrează după niște normative și din punctul lor de vedere e bine să meargă proiectele cât mai mult pentru că ei sunt colegi de breaslă cu executanții. Din perspectiva noastră e bine să avem termen cât de scurte se poate”, a spus Nicolae Robu.

Sala de la subsolul unui bloc din centru va fi modificată în întregime. În zonele pentru vizitatori se vor monta sisteme verticale pentru corpuri de iluminat. Actualele uși de la intrare vor fi desfăcute, pentru un acces mai bun. În interior va exista o cafenea, foaier, un snack-bar, casierie și bineînțeles, garderobă. Un aspect important este că scena actuală, foarte mică, va fi înlocuită cu una mult mai mare, pe structură metalică. ”Este un lucru foarte important. Scena veche este foarte veche și nu poate fi folosită pentru spectacole, nici măcar pentru reprezentanția unui cvartat de coardă”, a precizat primarul. Cortina de pe scenă va fi schimbată și ea.

Se vor reamenaja grupuri sanitare și se va schimba mobilierul. În plus, în exterior se vor face lucrări de anvelopare. Vor apărea și facilități pentru persoanele cu dizabilități. Conform documentelor, totul ar trebui să coste 24.157.113,85 de lei (inclusiv TVA).  Investiția se va face de la bugetul local.

foto: debanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ