DISTRIBUIȚI

Trotuarele noi din zona centrală a Timișoarei, cu pavaj mare în culorile negru, gri și alb, sunt un adevărat măr al discordiei între primărie și Direcția de Cultură și Patrimoniu. Joi după-amiază, după zile bune de la conflict, municipalitatea a dat un comunicat semnat de Culiță Chiș, care spune că avizul nu era necesar, dar chiar și așa, el există.

În comunicat, se punctează că nu ar fi fost necesare avize de la Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiș. ”Pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii nu este necesară obţinerea autorizaţiei de construire, după cum rezultă din prevederile art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, modificată şi completată, inclusiv modificările și completările aduse prin Legea nr. 193 din 28.10.2019: Se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente”, se arată în documentul semnat de șeful Direcției de Drumuri, Culiță Chiș.

Municipalitatea susține că direcția face scandal după ce li-a dat aprobarea pentru lucrări. ”Cu toate acestea, pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere realizate pe raza Municipiului Timişoara s-a emis Autorizaţia de construire nr. 1131/21.08.2019 şi AC nr.  1289/26.09.2019. Lucrări de întreţinere şi reparaţii a străzilor, aleilor şi trotuarelor, podurilor şi pasajelor din municipiul Timişoara au fost avizate de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş în baza unui proiect vizat spre neschimbare de către Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, aşa cum rezultă şi din avizul cu nr. 130/Z/14.05.2018: ,«Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj în Z.P. (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate, etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare.  În zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale cu condiţia ca trotuarele să aibă proprietăţi antiderapante»”, se arată în același comunicat.

Concluzia lui Culiță Chiș este că direcția condusă de Sorin Predescu, membru tot al PNL, la fel ca primarul, are o atitudine abuzivă. ”Consider, în consecință, atitudinea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş abuzivă”, mai spus Chiș. De marți, pe Podul Mihai Viteazu se circulă cu restricții de tonaj. Intrat demult în reparații, podul stă blocat în avize ne-emise de Direcția de Cultură. Primăria arată și în acest caz cu degetul spre instituție.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ