DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Maria Grapini a trimis o scrisoare ministrului Agriculturii Adrian Oros, în care îl întreabă pe reprezentantul Guvernului cum vor mai fi susținuți micii producători autohtoni. Timișoreanca a ridicat problema în contextul schimbărilor legislative din domeniul comerțului, prin care mici producători autohtoni nu mai au aceleași drepturi ca înainte.

Grapini consideră că faptul că originea produselor românești nu va mai putea fi afișată, dar și modificarea termenilor de plată de la comerciant pentru producător vor fi probleme majore pentru micii agricultori. ”În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, mă autosesizez asupra mai multor modificări legislative, care se aplică din 16 mai, dezavantajând producătorii autohtoni. Comercianții nu vor mai putea afișa originea produselor românești, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat.Termenul de 30 de zile în care comerciantul era obligat să plătească producătorului marfa a fost eliminat, iar cel de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile, ceea ce va pune la grea încercare supraviețuirea micilor producători autohtoni”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului Oros.

De asemenea, alte aspect în favoarea marilor lanțuri de magazine sunt că produsele românești nu mai trebuie expuse și vândute în spații distincte, iar cota de 51% de obligativitate de produse autohtone a fost de asemenea eliminată. ”O altă modificare legislativă este abrogarea obligativității comerciantului de a acorda spații distincte de expunere și vânzare a produselor românești, fapt ce se aplică şi în cazul raportului între produsele autohtone și cele din import. Prin aceste modificări legislative se abrogă obligativitatea comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt. Domnule Ministru, produsele autohtone nu vor mai fi vizibile la rafturile magazinelor și nu vor mai avea acces în marile magazine în favoarea produselor din import”, se mai menționează în scrisoarea respectivă.

Grapini mai precizează ca actual legislație favorizează clar produsele de import, care pot avea preț mai bune decât cele autohtone datorită subvențiilor agricole din alte țări, superioare celor acordate românilor. ”Cum considerați că veți putea susține micii producători autohtoni, având în vedere modificările legislative care sunt în detrimentul acestora și avantajează produsele din import, care nu se evidențiază prin calitate superioară, dar  subvențiile și politicile agricole din țările de origine fac ca prețul la raft să fie mai accesibil?Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră”, este finalul scrisorii europarlamentarului.

Maria Grapini este vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului în Parlamentul European. În 2019, ea a fost realeasă în legislativul european de pe listele PSD.

foto: facebook.com/pg/MariaGrapini

LĂSAȚI UN MESAJ