DISTRIBUIȚI

Primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu: “Este foarte bine că studenții protestează, chiar și când nu au dreptate, pentru că protestul lor arată că le pasă. Acum ei au dreptate…”

Studenții timișoreni protestează în continuare! Sub sloganul „ Universităţile sunt ale studenţilor”, tinerii vor obținerea a cel puțin 25% acordat în ceea ce privește alegerea rectorului şi finanţarea corectă a învăţământului românesc. De cinci zile, zeci de studenți au ocupat amfiteatrul A13 din cadrul Universității de Vest, unde au loc dezbateri, vizionează filme, cântă și, o parte dintre ei, chiar și dorm în universitate. Ieri seară, de la ora 21:30, studenții au decis să „ocupe” Complexul Studențesc.

02_resize-640x427În zona căminelor C3 și C4, peste 200 de tineri au participat la o proiecție de film, acțiunea făcând parte din protestul neautorizat din data de 6 mai 2015, început în fața Consiliului Județean Timiș. Studenţi legaţi la gură cu banderole negre. Sloganuri precum „Universitatea = 90% studenţi, 10% profesori”, Alegeri rector – 10% studenţi, 90% profesori. E normal?” şi „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara”. Aşa a început protestul celor 50 de studenţi timișoreni, de la ora 7:30, din faţa CJT.

Seara a continuat cu muzică și dezbateri despre situația sistemului de învățământ românesc.

Alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi, respectarea – din partea universităţilor şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice – a „Statutului Studentului”, precum şi respectarea dreptului la libera exprimare fac parte din lista de revendicări ale studenţilor.

Apelul a fost făcut de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

La deschiderea celei de-a XXIV-a ediție a Festivalului de artă și cultură „StudentFest”, din Aula Magna a UVT, primarul Nicolae Robu a declarat „Este foarte bine că studenții protestează, chiar și când nu au dreptate, pentru că protestul lor arată că le pasă. Cel mai important lucru este ca lor să le pese de ceea ce se întâmplă în jurul acestora. Acum ei au dreptate. Eu m-am străduit ca studenții să obțină procentul de 25%, dar nu s-a putut. Cred că se poate, dar trebuie insistat.”

10406996_1001110116567221_7429467179560895832_nStudenții sunt susținuți, bineînțeles, și de conducerea UVT, în frunte cu Marilen Pirtea, rectorul instituției de învățământ superior.

Acum două zile, studenții s-au plimbat și cu un autobuz R.A.T.T pe la fiecare universitate din Timișoara. „Ne-am decis să organizăm această acțiune într-un autobuz pentru că putem să ajungem rapid de la facultate la facultate. Sunt multe facultăți mari în Timișoara, în mai multe locații, și putem să ajungem mai ușor la studenții pe care-i dorim în amfiteatru și să le spunem ce ne dorim și poate se vor alătura mișcării. Ne-am propus să coborâm în nouă locații, punem un banner la intrarea în fiecare facultate pentru ca toți cei care trec pe acolo să știe să vină în amfiteatru”, declara Florin Vilcea, membru ANOSR Timișoara.
A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ