DISTRIBUIȚI

Pandemia de coronavirus încă nu a fost depășită total de România, iar activitatea sportivă rămâne în continuare paralizată. La fotbal, este clar că nu se mai juca nimic în Liga 3, fotbal feminin, la juniori, cu excepția Ligii Elitelor U19, iar în Liga 2, că nu mai au niciun meci echipele de la locul 7 în jos. Pentru competițiile de la Liga a IV-a în jos, AJF-urile vor lua decizii. La Timiș nu pare să fie o misiune ușoară, întrucât primele clasate nu ar fi neapărat interesate de barajul pentru Liga 3!

Luni, 18 mai, AJF Timiș a anunțat că a concluzionat că meciurile rămase de jucat din retur nu se mai pot disputa în contextul dat. Pentru a clarifica acest lucru, deși am ieșit din starea de urgență și am intrat în starea de alertă, care a relaxat multe restricții, în continuare sportul nu se poate relua. Zilnic apar peste 100 de cazuri noi de îmbolnăvire de coronavirus la nivel național. De asemenea, majoritatea bazelor sportive din Timiș au rămas închise, deoarece nu îndeplinesc condițiile pentru redeschidere. Așadar, fotbaliștii nu prea au unde să se antreneze, decât indoor, acasă, în curtea casei (dacă au), în parc sau la Complexul Adrian Stoicov din spatele Stadionului ”Dan Păltinișanu”, care nu este îngrădit și unde s-au pregătit mulți jucători și în starea de urgență.

Deocamdată, se este clar când se vor mai deschide din bazele sportive din județ, dar nici când va fi voie să se desfășoare competiții oficiale, întrucât Guvernul a autorizat în prezent doar reluarea antrenamentelor, în grupuri mici. De luni, AJF Timiș a prezentat mai multe variante comprimate pentru finalul de sezon in Liga a IV-a, a V-a și a VI-a. Cluburilor li s-a solicitat să răspundă la un chestionar, iar cele din Liga a IV-a au avut termen să răspundă până vineri, la ora 14. Echipele din Liga a V-a și a VI-a au termen până luni. După ce toată lumea va trimite răspunsurile, AJF Timiș va lua o decizie, așteptată zilele viitoare.

Nu este exclus nici să nu se mai joace meciuri în fotbalul timișean în sezonul 2019-2020, cel puțin în campionate. Reamintim că din Cupa României a mai rămas de jucat doar finala, între Pobeda Dudeștii Vechi și Universitatea de Vest Timișoara. Meciul era programat inițial în 20 mai. AJF Bihor a anunțat încă de săptămâna trecută nu se vor mai relua competițiile în cele două ligi pe care le păstorește la seniori. CAO Oradea va merge la barajul pentru Liga 3. În ceea ce privește orădenii, lucrurile erau mai clare, în în Liga a IV-a Timiș, ițele sunt mai încurcate.

în retur, până în 12 martie, când s-au suspendat competițiile, s-a jucat o etapă. Pe locul 1 se află Avântul Periam, cu 40 de puncte, iar pe locul doi, Timișul Șag, cu 38 de puncte. Una dintre variantele anticipate de AJF Timiș este ca dacă partidele oficiale se vor putea relua la mijloc de iulie, locul 1 și 2 să joace un baraj tur-retur pentru pentru a desemna campioana. Problema e că, aparent, nici Periamul, nici Șagul. nu ar dori neapărat să evolueze din sezonul viitor în Liga 3. În schimb, echipa de pe locul trei, UVT, care are 36 de puncte, dorește să joace barajul și să promoveze.

Rămâne de văzut ce soluție se va agrea. Conform FRF, AJF-urile trebuie să trimită până la data de 1 august campioana județului, în vederea organizării barajelor. Acestea vor fi între trei formații, care vor juca între ele, fiecare cu fiecare. Data stipulată pentru baraje este de 5 august. Județele vor fi trase la sorți, ținându-se cont de criteriul zonal. Deocamdată, FRF nu a operat această tragere. Formațiile de pe primul loc merg toate în Liga 3, adică 14 echipe. De asemenea, după numărul de locuri libere rămase, vor accede în eșalonul național și cele mai bune locuri 2.

În actualul sezon, Timișul a avut patru formații în Liga 3: CSC Dumbrăvița, CSC Ghiroda și Giarmata Vii, Fortuna Becicherecu Mic și ACS Poli. Ultima așteaptă termenul instanței pentru o decizie importantă: dacă se aprobă planul de reorganizare sau se intră în faliment. Unele semne de întrebare sunt și la clubul Fortuna, club în totalitate privat.

foto:https://www.facebook.com/AJFTimis/

LĂSAȚI UN MESAJ