DISTRIBUIȚI

Două persoane care aruncau deșeuri rezultate din construcții în apropiere șoselei de centură a Timișoarei, în dreptul localității Covaci, au fost prinși în urma unui control al Gărzii de Mediu. Cei doi au primit amenzi mari, de 30.000 de lei fiecare, iar mașinile cu care au adus resturile le-au fost confiscate, în baza legislației în vigoare.

Controlul de la Covaci a fost efectuat de echipe de comisari ai Comisariatului General București și ai Comisariatului Județean Timiș, conduse de către comisarul general Alexandru Cacoveanu. Autoritățile au urmărit identificarea transportatorilor neautorizați de deșeuri, dar și abandonarea deșeurilor în spații neautorizate. Comisarii au surprins cu ocazia controlului două persoane care lăsat pe un teren viran de lângă Covaci deșeuri din construcții. Cei doi nu au putut prezenta niciun document care să justifice acel transport de resturi din construcții. Comisarii i-au amendat pe fiecare cu 30.000 de lei i le-au confiscat autoutilitarele cu care au adus deșeurile până la marginea șoselei de centură.

Zona din jurul șoselei de centură a Timișoarei face obiectul controalelor celor de la Garda de Mediu din anul 2019. De atunci, Comisariatul Județean Timiș a dat amenzi în valoare de 138.000 de lei și două sancțiuni de sistare de activitate. În săptămâna anterioară, 18-22 mai, GNM Timiș a dat nouă amenzi pentru contravenții în zona centurii, în valoare de 68.000 de lei. De asemenea, s-a acționat și cu cu dispunerea confiscării autoutilitarelor, întrucât din 20 mai, legea permite acest lucru, pe lângă acordarea de amenzi. Garda de Mediu face controale nu doar în jurul centurii, ci și pe alte terenuri unde se aruncă deșeuri.

Astfel de controale au avut loc la Sânandrei, Dumbrăvița, Giarmata și Timișoara. ”Atragem atenția celor care obișnuiesc să abandoneze deșeuri în natură că astfel de controale şi verificări au fost inițiate de Garda Națională de Mediu la nivel naţional, aşa încât, ar fi bine să se gândească ce riscă (amendă + confiscarea autovehicului), înainte de a descărca ilegal deşeuri prin diverse zone. Totodată, GNM CJ Timiș solicită tuturor UAT-urilor să își intensifice procesul de verificare a modului de gestionare a deșeurilor pe raza lor administrativ-teriorială, conform atribuțiilor și răspunderilor ce le sunt conferite de lege, în vederea îmbunătățirii calității mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat de presă semnat de șefa Gărzii de Mediu Timiș, Alina Călușeru.

Cele cinci echipe ale Gărzii de Mediu Timiș verifică în permanență activitățile industriale de producție și ale colectorilor de deșeuri, îndeplinirea atribuțiilor stabilite prin lege în  sarcina Primăriilor, realizarea proiectelor prin finanțare PNDR, gestionarea produselor biocide și a chimicalelor, etc, pe raza administrativ teritorială a întregului județ Timiș. În acest an doar, instituția a dat amenzi de 911.000 de lei, dintre 548.000 de lei pentru fapte ce țin de gestionarea deșeurilor, Cea mai mare amendă a fost de 100.000 de lei. De asemena, s-au dispus șase sistări de activitate și o măsură de suspendare a activității.

foto: facebook.com/Garda-de-Mediu-TIMIS

 

LĂSAȚI UN MESAJ