Timișul, unul dintre județele care stau cel mai bine la capitolul șomaj tehnic, a fost puternic lovit de pandemie și în plan economic. Conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, sumele plătite pentru martie și aprilie celor care au rămas fără loc de muncă din cauza restricțiilor stabilite a fost aproape de 140.000.000 de lei.

AJOFM Timiș spune că a făcut plățile către firme în termen de 15 zile de la depunerea solicitărilor, air firmele erau obligate la rândul lor să vireze banii către angajați în termen de trei zile. În martie, s-a solicitat șomaj tehnic pentru aproape 30.000 de angajați. ”În luna martie au fost procesate 2.210 cereri depuse, pentru un număr de 28.926 persoane. Din acestea, 2.112 cereri au fost aprobate şi 98 respinse. Suma plătită angajatorilor care în luna aprilie au solicitat şomaj tehnic pentru luna martie, conform legii, a fost de 18.015.525 lei”, se arată într-un raport semnat de directorul AJOFM Timiș, Marcel Miclău.

În luna aprilie, solicitările au crescut de mai mult de 100%. De asemenea, și suma a fost mult mai mare, întrucât pe aprilie s-a achitat toată luna, pe când la martie, vorbeam de o perioadă de zece zile. ”În luna aprilie au fost procesate 5.223 cereri depuse, pentru un număr de 67.875 persoane. Din acestea, 5.192 cereri au fost aprobate şi 31 respinse. Suma plătită angajatorilor care în luna mai au solicitat şomaj tehnic pentru luna aprilie, conform legii, a fost de 118.620.854 lei”, se arată în același raport.

Conducerea AJOFM Timiș a punctat că nu au existat întârzieri la plata șomajului tehnic. ”Nu au fost întârzieri la plata şomajului tehnic, datorate atât implicării întregului personal propriu al agenţiei, cât şi sprijinului unor instituţii publice, precum: Instituţia Prefectului Timiş, Direcţia Finanţelor Publice Timiş (Trezoreria), Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Timiş, Direcția Regională de Statistică Timiș, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Filiala Timiş şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara”, se mai menționează în raport.

De la 1 iunie încolo, angajatorii depun cereri pentru perioada 1-31 mai. Raportul privind șomajul tehnic a fost prezentat de Marcel Miclău la primul Colegiu Prefectural care a avut loc de când a început pandemia.

foto: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ