DISTRIBUIȚI

Chiar dacă pandemia de coronavirus a intrat pe o pantă descendentă, deocamdată, în Timiș mai există cazuri de îmbolnăvire. Finalul lunii martie a însemnat un moment de bilanț pentru ISU Timiș, la primul Colegiu Prefectural care a avut loc de când a izbucnit pandemia.

Primul caz confirmat în Timiș de coronavirus a apărut în 28 februarie. Din 5 martie, s-a constituit la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș Comitetul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, special creat în noul context. CJCCI a avut ca atribuții monitorizarea în permanență a evoluției situației de urgență în ceea ce privește persoanele confirmate, persoanele decedate, persoanele carantinate, persoanele izolate la domiciliu și transportul persoanelor suspecte către centrele de carantină din județul Timiș sau către județele limitrofe.

ISU Timiș a avut mult de muncă în această perioadă. În primul rând, au identificat spațiile pentru carantină instituționalizată, în număr de 30. Aici au fost cazate de la începutul pandemiei 1495 de persoane. Tot ISU a dus hrana celor în carantină. De asemenea, firește, echipajele ISU au fost cele care au dus persoanele confirmate cu izoleta la spital. Conform raportului prezentat la Colegiul Prefectural, de la începutul pandemiei, au fost 221 de astfel de persoane transportate.

Până să intrăm în starea de alertă, era obligatoriu ca cei intrați în țară să intre în carantină. ISU asigura acest transport, fie către spațiile de carantină, fie până la limita următoarelor județe, pentru cei care nu erau timișeni. Inițial, s-au folosit doar microbuze din dotarea proprie, dar ulterior, când numărul de oameni de la vamă a crescut, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a mai primit un autocar de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinare, dar și patru autobuze de la Societatea de Transport Public Timișoara.

Toate vehiculele folosite au stat la un punct pus la dispoziție de Primăria Comunei Ghiroda și Giarmata Vii. Aici, microbuzele, autobuzele și autocarul au fost decontaminate. În total, au fost transportate de la vamă 5.625 de persoane. Tot pentru decontaminarea personalului și a tehnicii de intervenție la cazuri confirmate sau doar suspecte de coronavirus s-a folosit un spațiu de la Spitalul Județean, de către echipajul CRBN din cadrul ISU Timiș. Decontaminarea s-a făcut și la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru echipajele ce au adus pacienți din Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

Pentru eficientizarea activității și creșterea timpilor de răspuns, punctul de decontaminare a fost mutat de la începutul pandemiei. S-au folosit în acest sens viitorul poligon de instrucție al ISU Timiș de pe strada Sulina, dar și locația din Ghiroda unde unde stătea mijloacele de transport. În prezent, decontaminarea se face la poligon. De la începutul pandemiei, echipajul CRBN a decontaminat numeroase spații care aparțin instituțiilor publice, dar și 567 de autospeciale și mijloace de transport. De asemenea, ISU a pus la dispoziție și a montat în județ 37 de corturi de triaj epidemiologic.

Foarte important, ISU s0a ocupat de distribuția echipamentelor de protecție și dezinfectanților, atât celor trimiși de IGSU în teritoriu, cât și celor achiziționate din banii CJT. Iată lista a ceea ce s-a repartizat în județ, trimis de Departamentul pentru Situații de Urgență:

– 16.990 complet combinezon inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte;

– 40.427 buc. mască de protecție tip FFP2

– 11.565 buc.mască de protecție tip FFP3

– 2.400 buc. Mască protecție

– 97.550 buc. Măști simple 3 pliuri

– 7.600 perechi mănuși de unică folosință cu manșetă medie, mănuși sterile ;

– 653 l dezinfectant suprafețe ;

– 30.445 buc.viziere de protecție ;

– 4 buc. aparate de ventilație mecanică.

ISU a repartizat și tot ceea ce a achiziționat CJT în acest sens:

– 1135 l dezinfectant bactericid DEZI SEPT X- CLEAN pentru suprafețe diverse

– 400 buc. Semimască de protecție reutilizabilă cu filtru textile înlocuibil echivalent FFP2 ;

– 1000 buc. mănuși chirurgicale ;

– 100 buc. ochelari protecție ;

– 12 buc. hipoclorit de sodiu IBC 1000l (1200kg.) ;

– 200.000 buc.  mască unică folosință ;

– 1000 set șoșoni unică folosință TNT  60 GR ;

– 1000 buc. combinezon unică folosință alb 60 GR TNT;

– 206.000 buc. mânuși protecție;

– 400 buc. igienizant pentru mâini fără pulverizator 0,5 l

 

foto. facebook.com/pg/ISU-Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ