Președintele CJT Călin Dobra se laudă în continuare cu măsurile sale din programul OcroTim, luate, teoretic, pentru relansarea economiei pe timp de pandemie. În acest sens, instituția a trimis un comunicat de presă scris mai mult cu iz electoral decât cu toate informațiile necesare despre o aplicație care va putea fi utilizată în spitalele din județ, pentru citirea radiografiilor.

Inițiativa este una justificabilă în contextul pandemiei de coronavirus, deoarece bolnavii pot fi identificați nu doar prin testele PCR si de sânge, ci și cu ajutorul radiografiilor pulmonare. Patologia generată de covid-19 produce modificări care nu pot fi confundată cu altă afecțiune, deoarece leziunile se produc la marginile lobilor pulmonari și au un aspect de ”sticlă” pe radiografie. De altfel, Spitalul Județean Timișoara, singurul care aparține de CJ Timiș, folosea deja metoda radiografiilor la pacienții suspecți de infectare cu coronavirus care veneau la Unitatea de Primiri Urgențe cu stări de rău.

CJT anunță o măsură ”inedită”, despre un parteneriat cu o companie timișoreană, pentru utilizarea unui soft cu ajutorul căruia se pot identifica mai rapid 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv infecția cu coronavirus. Compania este una de IT, XVision, iar în comunicat se vorbește despre inteligența artificială utilizată de soft. Comunicatul CJT nu explică însă dacă acest parteneriat este plătit sau nu. Se spune doar că timp de șase luni, spitalele din județ vor putea folosi softul gratis. Nu se spune deloc ce se va întâmpla după jumătate de an, adica prețul utilizării softului în continuare, ci se transmite doar că firma XVision oferă și suport tehnic pentru aplicație.

Softul poate analiza și 200 de radiografii pe zi, câștigul fiind unul de rapiditate. ”Perioada prin care trecem ne-a arătat tuturor cât de important e să investim constant în spitale, în echipamente, în condiții mai bune pentru pacienți, în susținerea medicilor. Nu acționăm la întâmplare! Ca de fiecare dată, ne-am consultat cu cei direct implicați, cu medicii. Am avut un dialog aplicat și cu directorii spitalelor care vor folosi această aplicație în procedurile zilnice de testare”, spune Călin Dobra, într-un comunicat cu un puternic iz electoral.

Revenind la programul OcroTim, aceasta e a doua măsură anunțată de Dobra. prima este posibilitatea artiștilor independenți de a aplica printr-un concurs de proiecte la bani pentru evenimente culturale virtuale. De câteva zile, acest lucru s-a votat în plenul CJT. Beneficiul real pentru contribuabili al măsurii devine foarte discutabil în contextul în care de luni, se permit evenimentele în aer liber, cu maximum 500 de persoane, iar alte relaxări vor urma, probail, în zona spectacolelor.

De altfel, cei de la USR Timiș au atras atenția asupra modului netransparent în care se vor putea lua bani publici pentru unul evenimente care nu ar fi realmente evenimente culturale online importante. Iată, criticile nu au făcut ca CJT să anunțe clar despre banii implicați în parteneriatul cu firma XVision.

foto facebook.com/pg/dobra.calin.ionel

LĂSAȚI UN MESAJ