DISTRIBUIȚI
?????????????????????

Teoretic, antrenamentele sportivilor profesioniști la un număr important de discipline sportive au putut să se reia din 18 mai. Practic, în Timiș, acest lucru aproape că nu s-a întâmplat deloc, iar multe echipe de fotbal, handbal sau rugby și nu numai au continuat să facă antrenamente individuale acasă sau n aer liber, adesea prin monitorizarea asigurată de aplicații de ultimă generație.

Din mai 18, sportivii aveau dreptul să reia antrenamentele în grupuri de maximu, trei, în aer liber. În multe județe s-au reluat antrenamente, dar în Timiș nu. Impedimentul principal îl reprezenta faptul că Ordinul de ministru dat de Ministerul Tineretului și Sportului impunea folosirea unei baze proprii de cantonament sau locație de uz exclusiv, plus testarea de trei ori a sportivilor pentru coronavirus, cu teste PCR. De asemenea, în baze trebuia să se asigure intrarea și ieșirea separată și, dar și dezinfectarea. Pe perioada pandemiei, inclusiv în starea de urgență, mulți sportivi s-au mai antrenat în Complexul ”Adrian Stoicov” din spatele Stadionului ”Dan Păltinișanu”.

În aceste condiții, în majoritatea localităților periurbane, dar și în Timișoara, bazele sportive au rămas închise, multe la decizia Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. De al 1 Iunie, lucrurile se schimbă foarte mult. În primul rând, s-a renunțat la obligativitatea ca sportivii să fie cantonați într-o bază proprie. În aer liber, se pot face și competiții, dar fără spectatori. Acest lucru înseamnă că pe majoritatea terenurilor de fotbal din județ, dar și la cel de rugby din Ronaț, se poate relua pregătire, desigur, cu regulile de distanțare încă impuse.

Altfel, în cazul bazinelor de înot în aer liber sau acoperite, deocamdată, este permis doar antrenamentul sportivilor profesioniști. Același lucru este prevăzut și pentru sălile de sport, cu condiția importantă ca pentru fiecare persoană care se antrenează să se asigure un spațiu de 7 metri pătrați. Am solicitat un punct de vedere Direcției Județene de Sănătate Publică Timiș referitor la Sala ”Constantin Jude”, iar răspunsul a fost că se pot relua doar activitățile legiferate de Ordinul de Ministru 583/842/2020, adică ultimul în vigoare.

În aceste condiții, pentru majoritatea sportivilor profesioniști, antrenamentele se pot relua. De altfel, de săptămâna aceasta, cluburile vor reîncepe și antrenamentele cu copii, doar în aer liber. Deocamdată, sălile de fitness rămân închise, la fel și bazinele de înot, pentru cei care nu sunt profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ