DISTRIBUIȚI

În 2 iunie, Asociația OncoHelp sărbătorește 15 ani de existență. Între timp, de la un cabinet de oncologie dezvoltat într-un apartament de bloc, s-a ajuns la un mini-spital privat în toată regula, dar care lucrează pentru majoritatea serviciilor cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Asociația s-a gândit să strângă fonduri pentru a ajuta bolnavii de cancer. La început, în 2005, fondatorii au ales un nume străin, sperând la un sprijin major din afara țării. A venit însă din comunitatea timișoreană, așa cum aveau să se convingă. ”În urmă cu exact 15 ani puneam bazele unei asociații nonprofit după un maraton juridic de mai multe luni. La momentul respectiv gândeam această asociație ca un mecanism de fund-raising care să ne permită să dezvoltăm un serviciu de oncologie alternativ la oferta limitată din acele vremuri. Numele asociației a fost ales cu strângere de inimă, opțiunea de a utiliza cuvinte ne-românești fiind dictată atunci de speranța de a obține sprijin consistent de la organizațiile caritabile din străinătate. Eram la început de drum, aveam mult entuziasm dar puține cunoștințe despre posibilitățile reale ale unei astfel de asociații. În final s-a dovedit că întreaga dezvoltare ulterioară s-a făcut cu resurse locale iar comunitatea ne-a sprijinit permanent după ce a înțeles importanța demersului nostru”, spune doctorul Șerban Negru.

Între timp, clădirea asociației de pe strada Ciprian Porumbescu a crescut la șase nivel. S-au cumpărat, pe rând, un computer tomograf, s-au inaugurat secția de hematologie și secția de îngrijiri paliative, s-au făcut două ascensoare pentru pacienți, s-a făcut un buncăr de radioterapie și s-a început construcția pentru cel de-al doilea, dar s-au făcut și evenimente deja celebre, precum Dovleacul Roz. ”Privind azi în urmă, la cei 15 ani scurși de la nașterea OncoHelp, pot spune ca au fost probabil cei mai frumoși ani ai noștri – membrii asociației, ca ne-au adus probabil cele mai mari împliniri profesionale. Asociația OncoHelp a fost copilul nostru care s-a născut timid dar s-a dezvoltat dincolo de cele mai îndrăznețe visuri ale noastre de atunci, din 2005. Și pentru că are doar 15 ani, azi suntem convinși că poate mai mult, chiar mult mai mult. Vrem ca OncoHelp să însemne în deceniile care urmează un sinonim al profesionalismului și al grijii pentru omul în suferință, un sinonim al victoriei în lupta împotriva cancerului”, a mai spus Șerban Negru.

Anul acesta, pandemia de coronavirus a făcut ca totul să se sărbătorească restrâns.

foto: oncohelp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ