DISTRIBUIȚI

Unul dintre cinematografele emblematice ale Timișoara, Arta din cartierul Iosefin, va reveni la viață, printr-un proiect pentru care s-au obținut primele fonduri. Deocamdată, doar s-a început șantierul, în interior și exterior, între casele locuite de timișoreni. Spațiul va fi utilizat de către Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”.

Se va reabilita atât clădirea, cu intrare de pe strada Iancu Văcărescu, dar și fosta grădină de vară. La finalul lucrărilor, care vor dura câțiva ani, cinematograful în aer liber va fi în lateralul celui vechi. Costurile stimate pentru refacerea locației sunt al 6 milioane de euro. deocamdată, de la autoritățile locale au venit 180.000 de lei, air Fundația ”Bethlen Gabor” a acordat 450.000 de euro, prin Asociația ProTeszt. Spațiul va reveni Teatrului Maghiar, care va utiliza în continuare și clădirea din centru. În Iosefin se vor organiza în principal spectacole de teatru-dans, pentru copii și teatru contemporan. De asemenea, se păstrează și destinația de cinematograf.

Foarte util va fi și ca spațiu pentru repetiții, ceea ce acum lipsește Teatrului Maghiar. Noi sperăm ca în trei ani să se întâmple acest lucru. Dar eu sunt un om de cultură și nu politician, așa că promisiunile din partea mea trebuie să fie certitudini. Totul depinde de bani, bani, și de bani. Spațiul din centru este împărțit cu Teatrul German. Acel spațiu oricum va rămâne așa cum este, iar aici va fi sperăm, pentru teatru-dans, teatru mai contemporan, pentru copii și, desigur, teatrul clasic, depinde de repertoriu. Dar dorim să folosim ambele spații. Foarte mult ne-ar ajuta pentru repetiții. În Timișoara se știe că este o lipsă de spațiu peste tot și ne va ajuta foarte mult să avem încă un spațiu. Nu va fi doar un teatru, ci un fel de hub cultural. Suntem și obligați să păstrăm funcția de cinematograf, dar vom mai găsi și alte destinații”, spune directorul teatrului, Attila Balazs.

Spațiul este foarte degradat, mai ales că după Revoluție, în cinematograf a funcționat o sală de bingo, iar ulterior, clădirea a fost abandonată. ”Este un pas înainte. Crește. Ne bucurăm că avem astfel de spații. Este o clădire de aproape 100 de ani și aproape 20 de ani nimeni nu a mai folosit acest spațiu. Știm că a fost cinematograf, încă și eu am mai prins cinematograf în această curte. Cu schimbările, nu a mai avut niciun rost. Era și sala de bingo. Apoi s-a închis și a rămas a nimănui. Nimeni nu a avut grijă și asta se vede în ani, clădirea s-a deteriorat. Costurile sunt de zece ori mai mari decât dacă aș fi folosit-o. Acum o vom folosi. Este un proiect multicultural, va fi dinamic, și în interior și exterior. Avem acum alte minroități care acum încearcă să-și creeze și un teatru și vom avea un spațiu în plus. Colaborarea va fi cu Uniunea Sârbă să avem un teatru aproape. Cred că zona va crește arhitectural și calitativ”, spune viceprimarul Imre Farkas.

Ideea s-a născut în 2017, iar în 2018, Consiliul Local Timișoara a votat acorda spațiul din Iosefin Teatrului Maghiar, pentru 25 de ani, după ce fostele cinematografe au fost recuperate de la RADEF. Ulterior, tot aleșii locali au rezolvat problemele birocratice. Cinematograful, care are la etaje apartamente, nu figura în acte ca cinematograf! Acest lucru s-a rezolvat, și s-a făcut inclusiv apartamentarea edificiului. Reabilitarea finală va include și refacerea fațadei. Până să fie totul gata, va mai dura însă câțiva ani. ”Noi sperăm că în doi ani, inclusiv cu anexa care e acolo, va fi. Dacă vrem să fie full-funcțional, se mai construiește o anexă, care cred că va lua timp. Eu sper că în 2-3 ani să terminăm proiectul. Dar depinde de mulți factori. Să ne ajute și financiar și să nu mai avem evenimente grave, ca din martie încoace”, a mai spsu Farkas, în contextul în care statul maghiar nu va da bani pentru clădire.

Toată clădirea va fi reabilitate, inclusiv pentru rezistența la seisme. ”Arhitectural e un set de provocări. Structural, mai este un set de provocări. Din punct de vedere arhitectural a trebuit să conciliem cartierul istoric, zona aceasta cu o bogată moștenire, adânc ancorată în conștiința orașului, cu o funcțiune de un tip vechi, dar îmbrăcat într-o cămașă nouă. Teatrul maghiar, prin tradiție, are un altfel de a face teatru. În concluzie, inclusiv dorește un altfel de reprezentare în exterior pentru ceea ce face. Din punct de vedere structural a trebuit să luăm o clădire construită în anii 20, care la momentul de față nu mai corespunde niciunei norme de proiectare anti-seismică și să o reabilităm de la fundație începând”, a spus arhitectul Dan Stoian, responsabil cu proiectul.

Directorului Teatrului Maghiar spune că, cel mai probabil, prima piesă care se va juca la Arta” va fi una scrisă special pentru inaugurare. Clădirea cinematografului ”Arta” datează, cel mai probabil, din 1926.

LĂSAȚI UN MESAJ