Timișoarei i s-au promis trei stadioane noi, plus o bază de antrenament de tip 1 cu teren sintetic. Pentru noul stadion mare, cel care și interesează cel mai mult, lucrurile vor mai dura ani de zile. Autoritățile nu o spun clar, dar din ultimele informații prezentate despre stadiul acestui obiectiv-cheie, asta rezultă.

Concret, Nicolae Robu a anunțat că abia s-a terminat studiul de pre-fezabilitate pentru viitorul stadion de 30.000 de locuri. ”Am fost informat că la CNI s-a primit studiul de prefezabilitate, care va înlocui actualul Stadion «Dan Păltinișanu». Acest obiectiv va fi făcut de CNI ca un obiectiv al Timișoarei. Sigur că în inventar, terenul pe care se află acum stadionul este în integralitatea sa sub apartenența consiliului județean, pentru că așa cum sunt eu, constructiv, am cerut consiliului local să voteze cedarea terenului care aparține municipalității către consiliul județean, care avea atunci puterea, pentru a sprijini realizarea sa. Studiul de pre-fezabilitate este realizat, urmează să fie aprobat. Există o procedură pentru aprobare la nivel de CNI. Și apoi se va da drumul la licitația pentru studiul de fezabilitate, proiectare și execuție, la pachet”, a spus Nicolae Robu.

Într-adevăr, față de alte orașe, suntem așa de ”întârziați” deoarece a fost nevoie de lămurirea situației cu terenul. O parcelă de sub stadion aparține primăriei, în timp ce restul terenului este al consiliului județean. Când problema s-a rezolvat, în timpul guvernării PSD, obiectivul s-a trecut în sfârșit pe lista Companiei Naționale de Investiții. La început de an, s-a muncit la realizarea studiului topo și geo, pus la dispoziție de autoritățile de aici, la fel ca și terenul, în contextul în care toate celelalte cheltuieli le va suporta CNI. Acum, iată, e gata doar studiul de pre-fezabilitate, care și acesta trebuie aprobat. Urmează o licitație pentru studiul de fezabilitate, adică perioada de depunere a ofertelor, desemnarea câștigătorului și semnarea contractului.

Cel mai probabil, termenul pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi de 6 luni. Așadar, cum din acest an au rămas sub 7 luni, și licitația nu e pornită, nu vom intra în 2021 cu această documentație făcută. Abia ulterior se va demola stadionul actual, etapă care va dura și ea câteva luni, iar pentru care cheltuielile pentru avize și munca propriu-zisă urmează să se suporte CJT. Desigur, socotim și altă licitație pentru proiectare și execuție, cu toți pașii aferenți. Nu uitați că licitațiile pot fi contestate, iar asta poate tergiversa și mai mult totul. Teoretic, doar realizarea proiectului ar dura alte șase luni. Deci, anu, viitor pe vremea asta, nici proiectul nu are cum să fie gata.

Prin comparație, putem spune că Sala Polivalentă de 16.000 de locuri stă ceva mai bine din acest punct de vedere. Pentur acest obiectiv s-a deschis licitația pentru studiul de fezabilitate. Ofertele s-au putut depune până în 22 mai și au fost destule. Deocamdată, nu s-a semnat contractul propriu-zis, astfel că nu a început realizarea documentației propriu-zise. Termenul este de șase luni, așadar, nici această documentație nu va fi gata înainte de finalul acestui an, în cel mai bun caz. Avantajul e că terenul e liber de sarcini și nu va mai trebui demolat nimic. Dar cu tot cu proiectare, nici măcar pe acel teren nu va fi șantier anul viitor, pe vremea aceasta.

foto: fanatik.ro

LĂSAȚI UN MESAJ