DISTRIBUIȚI

Vremea lunii iunie rămâne una foarte capricioasă, după primăvara foarte secetoasă în prima parte a sa. În această după-amiază, Centrul de Meteorologie Regional Banat-Crișana a emis o avertizare de cod roșu pentru zona din apropiere de Lugoj, iar la ora 17 a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș. 

Pentru după-amiaza de duminică s-au emis atât avertizări hidrologice, cât și meteorologice. Cele hidrologice se referă la cord galben și portocaliu, cu scurgeri importante de pe versanți, torenți și pârăie, plus creșteri de debite pe râurile Bega, în special în bazinul superior, Timiș, Bârzava și Moravița. De asemenea, avertizările meteorologice vizau instabilitatea atmosferică, cantitățile însemnate de precipitații, grindina și intensificările vântului.

Avertizarea de cord roșu, emisă pentru estul județului, vorbea despre averse torențiale care să cumuleze 30-40 litri pe metru pătrat. Anterior, înainte de 16, în zona vizată a plouat cu 50 de litri pe metru pătrat! Avertizarea viza localitățile Găvojdia, Darova, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Criciova și Știuca. Între timp, ISU Timiș a anunțat că s-a înregistrat inundație la demisolul Parohiei Învierea Domnului din Lugoj, de pe strada Episcop Doctor Ioan Bălan. De asemenea, în comuna Racovița acoperișurile a patru case au fost luate de vânt.

ISU a anunțat primăriile localităților vizate și a alertat populația prin sistemul RO-Alert. Grupa Operativă a fost activată la nivelul Inspectoratului, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a fost convocat la ora 17, în sistem videoconferință. S-a asigurat permanență la primăriile din estul județului, iar  Centrul Județean de Comandă și Conducere a Intervențiilor a fost completat cu reprezentanți de la Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră și Apele Române.

Au fost alertați și pompierii aflați în ture libere și s-au întocmit un detașament din 65 de pompieri, pregătiți să intervină în zonele de risc. Cetățenilor li se recomandă să stea la adăpost cât timp plouă și cade grindină, dar și să își parcheze mașinile ferite de copaci sau stâlpi de curent. De asemenea, cei din estul județului au primit recomandarea să curețe șanturile și rigolele, pentru a permite scurgerea apei pluviale.

foto: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ