DISTRIBUIȚI

Subiectul scandalurilor fără sfârșit de la Asociația Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii este abordat și de către USR Timiș. Filiala a trimis o scrisoare deschisă asociției, una semnată de Ruben Lațcău, vicepreședintele din Timiș.

USR militează pentru depolitizarea proiectului și cooptarea de mai mulți oameni din mediul artistic. ”La patru ani de la câștigarea titlului Capitalei Culturale Europene, situația proiectului este în pericol, în primul rând pentru că încrederea din jurul lui pare a lipsi cu desăvârșire. Și lipsește atât încrederea între Asociația Timișoara 2021 și mediul cultural, dar și înăuntrul Asociației, în echipa care ar trebui să gestioneze acest proiect. Epidemia a adus în discuție reprogramarea proiectului pentru un an ulterior, context în care, cu o Asociație funcțională și un mediu cultural implicat și finanțat, am putea salva acest proiect. De altfel, mediul cultural independent a emis recent o petiție, ale cărei patru puncte principale le susținem: amânarea pentru 2022/3 a proiectului, depolitizarea și restructurarea Asociației, finanțarea corespunzătoare a proiectului și includerea unor reprezentanți ai mediului artistic, cultural și independent în board-ul Asociației”, se arată în scrisoarea deschisă.

Un alt aspect cerut este transparența. ”Board-ul Asociației a anunțat recent că Statutul de funcționare al Asociației va fi modificat și vrem să nu lăsăm să treacă ușor acest moment și să ne trezim cu o modificare rapidă și lacunară a Statutului. Discuțiile care au acum loc cu ușile închise ar trebui să fie transparente și purtate în Adunarea Generală a Asociației. Candidatul Alianței USR PLUS, Dominic Fritz, a trimis ieri o scrisoare președintelui Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021, Horațiu Rada, în care propune o abordare realistă a situației în care se află Asociația acum. Acest moment este ideal ca Asociația să implice mediul cultural și membrii săi. Multe dintre disputele și neclaritățile din ultimii ani pot fi clarificate printr-o modificare deschisă și onestă a Statutului, în parteneriat cu asociații și mediul cultural”, se mai arată în textul semnat de Lațcău.

Useriștii propun și modificări în modul în care au funcționat lucrurile până acum. ”Am studiat Statutul Asociației și vedem necesare mai multe direcții de modificare ale sale. Redăm mai jos câteva idei, detalii găsiți în scrisoarea publicată și pe blogul nostru: prelungirea perioadei de dezbatere a Statutului; simplificarea condițiilor de a deveni membru al Asociației; depolitizarea Asociației; plasarea Adunării Generale a Asociației ca element central al procesului decizional în cadrul Asociației. Asociația are nevoie de toată energia și forța creativă a comunității pe care o servește. Domnule Robu, domnule Rada, doamnă Neumann, vă cerem hotărât: deschideți ușa Asociației spre mediul cultural și cetățeni!”, se mai arată în scrisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ