DISTRIBUIȚI

Cantitatea mare de precipitații din ultima perioadă creează deja probleme în județul Timiș. Cotele de apărare ale râurilor au fost deja depășite în bazinul Bega și Timiș. De asemenea, la Criciova, localnicii se confruntă deja cu inundații.

Iată valorile înregistrate la stațiile hidrometrice din județ, conform Administrației Bazinale a Apelor Banat: Fârdea 63,5 l/mp (afluent al Begăi), Balinț 54,4 l/mp (râul Bega), Nădrag 47,7 l/mp (afluent al Timișului), Surduc 43,7 l/mp (afluent al Begăi), , Lugoj, 34,5 l/mp (râul Timiș). Viiturile au dus la creșterea cotei râurilor. Depășiri ale fazelor de apărare se înregistrează pe râul Timiș, la stația hidrometrică din Lugoj, unde vorbim de o depășire de 31 de cm.

De asemenea, în comuna Fârdea au pornit stațiile de pompare, pentru a evacua apa din incinta inundată de la coada lacului Surduc. ”“ În sprijinul acestora, ABA Banat prin Centrul de Intervenții Rapide (CIR) din cadrul SGA Timiș  intervine la această oră cu o pompă de capacitate mai mare pentru evacuarea apei de la stația de pompare Mâtnicu Mic. Deoarece, avertizarea meteo pe această zonă prevede de asemenea precipitații importante în cursul zilei  dar și a nopții, această pompă va rămâne acolo cât va fi necesar, pentru a asigura zona împotriva inundării”, a precizat titu Bojin, directorul tehnic al ABA Banat.

Cei de la ABA monitorizează cu atenție acumularea de apă de la Surduc. Deocamdată, nu a fost nevoie să se intervină cu pregolirea preventivă. În continuare rîurile sunt monitorizate cu atenție. Trebuie spus că ISU timiș a anunțat că zece grădini din localitatea Criciova au fost inundate, cu apa înaltă și de 70 cm. S-a intervenit cu o pompă de mare capacitate.

LĂSAȚI UN MESAJ