DISTRIBUIȚI

USR Timiș încearcă să vină cu o idee revoluționară privind Spitalul Municipal Timișoara, pentru care propune să se ridice o clădire chiar lângă Universitatea de Agronomie. Terenul are o destinație legală precisă, de locuințe ANL, daar deoarece sunt oameni noi în politică, așa cum singuri propun, probabil, partidul din jurul lui Dominic Fritz nu a știut acest lucru.

Ideea lui Dominic fritz este de a reuni toate secțiile Municipalului, împrăștiate acum prin tot orașul, în nu mai puțin de 13 clădiri, unele închiriate, pentru se plătește 150.000 de euro pe an de către municipalitate. Useriștii spun că ideea măririi Clinicilor Noi în Parcul Botanic nu e nici binevenită și nici nu este o soluție, deși primărie are un proiect grandios acolo, inclusiv cu heliport. De asemenea, nu agreează nici ideea mutării spitalului la ”ruina” de pe Calea Torontalului, o clădire ce nu mai e la standardele anului 2020. ”Timișoara are nevoie de un nou spital, nu s-a mai construit niciun spital noi la Timișoara. Alergăm de la o secție la altă, clădirile sunt vechi, cred că cea mai veche e din 1735. Pe Calea Torontalului vedem în loc de un spital un monument al promisiunilor goale. Această clădire este simbolul rușinii, imaginea falimentului întregului oraș”, spune Fritz.

Candidatul la primăria Timișoara propune ridicarea unui nou spital, din fonduri europene, deoarece pe ciclul de finanțare care începe în 2021, se vor acorda bani în acest sens prin programele operaționale. Proiectele de spitale noi trebuie să fie pe un memorandum făcut de Guvernul României. În prima fază, USR propune mutarea în noua clădire a uni centru medical, secției de chirurgie, ambulatoriului și unității de primiri urgențe. Apoi, ar urma mutarea Oncologiei și în treia fază mutarea celorlalte secții. Locația propusă este una de 4 hectare, la intersecția dintre Calea Aradului și strada Grigore Alexandrescu. ”Avem Spitalul Județean în zona de sud a orașului, cu partea de Urgențe foarte bine dimensionată și avem Spitalul Municipal în partea de nord, cu o Unitate de Primiri Urgențe mai mică. Avem nevoie de o locație în nord, peste calea ferată și Bega”, spune arhitectul Răzvan Negrișan.

Specialistul în arhitectură spune că ”ruina” de pe Torontalului nu permite construcția de circuite medicale moderne, ar crea probleme inclusiv pentru iluminatul natural din spital, este un monobloc în mijlocul terenului și nu mai poate fi extinsă, iar în plus, fiind ridicată în 1994, este după un plan de proiectare depășit pentru standardele medicale actuale. Dominic Fritz spune că acea clădire e mult mai bună pentru Oncologie, unde e nevoie de un spațiu mare pentru paturi și nu neapărat un bloc operator atât de mare. Germanul crede că acolo ar funcționa bine Radioterapia, Hematologie și Îngrijirile paliative. Colegul său arhitect spune că ce se află pe Calea Torontalului poate fi refolosit. ”Chiar și acea ruină este valoroasă. Ne dorim să o reciclăm, adică să o evaluăm, să o consolidăm și să-i păstrăm structura”, spune Negrișan, candidat USR la Consiliul Local.

Medicul Mihaela Rusu a explicat de ce extinderea Clinicilor Noi nu este o soluție. ”Ambulatoriul integrat nu are loc în construcția noului spital propus de primărie. Ambulatoriul integrat este foarte important. La nivel european, există tendința de a muta asistența medicală de la nivelul spitalului la nivelul ambulatoriului și de îngrijiri prespitalicești”, spune Rusu, candidată și ea la Consiliul Local Timișoara. Contextul este că în România, 20% dintre internări sunt evitabile și avem o medie de 6,7 paturi la mia de locuitori, față de 5,3 în UE. Alte probleme ar fi legate de lipsa unor spații pentru studenți, fiind vorba de spital universitar, de cercetare, destructurarea Parcului Botanic, inclusiv prin parcarea subterană, cu efecte și pentru peisaj și mediu, plus lipsa unui studiu de oportunitate,

USR a prezentat ideea ”live”, chiar pe terenul vizat, în stilul conferințelor lui Nicușor Dan, candidatul lor pentru București. Fritz recunoaște că un astfel de spital s-ar putea face doar cu fonduri europene. „Cred că este posibil să inaugurăm clădirea încă din primul meu mandat, dar foarte târziu în acest mandat. Dacă nu sunt fonduri europene, va fi foarte, foarte greu să facem rost de finanțare. Fără credite ar fi imposibil, ar înseamna să nu mai facem nicio investiție în Timișoara. Sunt foarte încrezător că putem accesa fonduri europene”, spune Dominic Fritz.

Toate bune și frumoase, doar că terenul este obținut în urma unui schimb și legal, poate fi doar destinație de locuințe ANL. Așa că proiectul USR poate fi o fantezie frumoasă, anunțată public chiar în ziua de 24 iunie, sărbătoarea românească Sânzienelor. Un vis al unei nopți de vară.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ