DISTRIBUIȚI

Timișorenii se plâng de ani de zile că în unele zone ale orașului miroase urât din cauza fabricilor. Problema era evidentă, dar autoritățile ridicau din umeri. USR este inițiatorul unui proiect de lege, ”Legea Mirosurilor” care mai trebuie doar promulgată și despre care partidul promite că va rezolva multe probleme.

În Timișoara, în special, oamenii din zona de nord-est, din cartierele Modern și Calea Lipovei, se plâng de mirosul puternic de cauciuc de la Continental, iar cei din sud-vest, în Soarelui, se plâng că miroase urât de la fabrica de detergent. La conceperea legii a participat și Rodica Militaru, candidată pe listele USR la Consiliul Local Timișoara. ”Au fost sute de plângeri, de la cetățeni din Timișoara și județul Timiș despre mirosuri pestilențiale generate de fabrici, incineratoare, gropi de gunoi, ferme de animale neconforma. La toate aceste plângeri, Garda de Mediu spunea că miroase, dar nu avem legea pentru măsurarea mirosurilor”, a explicat Rodica Militaru.

Legea a fost votată cu 309 voturi în Camera Deputaților, după ce în Senat a fost aprobată tacit încă din 2018. Ea mai trebuie doar promulgată până la data de 2 iulie. USR susține că legea nu se va putea aplica discreționar, pentru mirosuri casnice, generate de gătit, dar va putea avea repercusiuni asupra celor care stochează gunoi în apartament sau curți. Firește, impactul major va fi asupra marilor poluatori. ”Nu exista o metodologie de determinare a disconfortului olfactiv. Acest lucru va permite ca firmele să facă investiții în acest sens”, a mai spus Militaru.

Legea a fost susținută puternic și de doi parlamentari ai USR, senatorul de Brașov Allen Coliban, dar și deputatul Cornel Zainea, ambii membri în Comisia de Mediu. În lege s-au avut în vedere și probleme din  din alte localități, precum Brașov, Chiajna sau Oradea. Teoretic, mirosurile vor fi măsurate în laboratoare, cu ajutorul unor capsule folosite pentru stocare.

foto: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ