DISTRIBUIȚI

Dacă e an electoral, e musai să fie promisiuni! O delegație faraonică a liberalilor a venit vineri la Timișoara, pentru a promite proiecte majore pentru infrastructura feroviară. Nu au lipsit nici Marcel Vela, ministrul de Interne, sau europarlamentarul Gheorghe Falcă, plus toate autoritățile din Arad.

Obiectivul principal a fost semnarea unui protocol pentru a grăbi modernizarea căii ferate Caransebeș-Lugoj-Timișoara-Arad, adică inclusiv calea ferată ce trece prin Timișoara și toate pasajele de la intersecțiile la nivel cu drumurile din oraș. Scopul îl reprezintă creșterea vitezei pe calea ferată, care se știe, în România e mult sub nivelul european, deși suntem pe locul 7  în ceea ce privește vastitatea rețelei feroviare în Europa. Concret, viteza va crește, pe tot tronsonsul, de la 120 km/oră la 160 km/oră. ”Aceasta este viteza de proiectare, dar în practică, ea este mai mică, din cauza infrastructurii”, a spus Ioan Pintea, directorul CFR SA.

În Timiș, modernizarea căii ferate include 35,86 km de cale ferată. Vor fi renovate lotul 3, dintre Timișoara Est – Ronaț Triaj, dar și lotul 4, de la Ronaț Triaj, la Orțișoara, până la Aradul Nou și comuna periurbană a orașului de pe Mureș, Glogovăț. Cu această ocazie, se vor face și pasajele la intersecțiile de pe strada Gheorghe Adam, Enric Baader, unde va fi un sens giratoriu peste nivelul căii ferate, în Ronaț, între străzile Comoarei și Radu de la Afumați și pe DN 6, la ieșirea din Ronaț. De asemenea, în proiect e inclusă și o haltă de călători pe Calea Aradului.

Iar dacă pentru modernizarea din Timiș a căii ferate Caransebeș-Timișoara-Arad, costurile estimate sunt de aproape 4 milioane de lei, delegația PNL a mai vorbit și despre alte proiecte de importanță majoră. Firește, s-a pomenit de modernizarea Gării de Nord, cu reparații la fațadă, platforme, iluminat, plus reparații la  acces de intrarea în clădirea Călători, accesul peron linia 1 sau acces tunel pietonal. În acest sens, guvernanții promit că vor aloca 17,5 milioane de euro. S-a vorbit din nou și despre veche ideea e unei legături ferate în oraș și aeroport.

Pentru acest proiect însă trebuie să se facă, mai întâi, un studiu de fezabilitate, estimat la 1 milion de lei. Primarul Nicolae Robu nu a ratat ocazia să ”perie” guvernul PNL. ”Sunt foarte fericit că obiectivele de care vorbeam încă din 2012 sunt în sfârșit în etapa în care se fac”, a precizat primarul Timișoarei.

Vasta delegație de 16 persoane urma să vorbească despre alte proiecte de infrastructură feroviară și rutieră și la Arad.

foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ