Fostul arbitru internațional de tușă Nicolae Grigorescu are undă verde să fie în continuare șeful Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș, dar și să fie observator de arbitri la nivel național și internațional. Condamnat pentru că a condus sub influența alcoolului, Grigorescu a primit o pedeapsă cu amânare, una care, conform legislației în vigoare dim 2014, nici nu se trece în cazierul judiciar.

Pe scurt, Nicolae Grigorescu va fi supravegheate de Serviciul de Probațiune Timiș. ”Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 10 C. proc. pen., raportat la art. 83 C. pen., stabileşte pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare în sarcina inculpatului Grigorescu Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. 1 C. pen. (fapta din data de 27.07.2019). În baza art. 83 alin. 1 C. pen., amână aplicarea pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, conform art. 84 alin. 1 C. pen. În baza art. 85 alin. 1 C. pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată pe portalul Ministerului Justiției.

Judecătoria Timișoara a stabilit la al treilea termen de judecată din 2 iulie că Grigorescu, ajuns la 64 de ani, va trebui să presteze muncă în folosul comunității. Sunt două opțiuni. Fie la Horticultura, societatea Primăriei Municipiului Timișoara, fie la primăria Dumbrăvița, comună în care șeful CJA Timiș domiciliază. ”În temeiul art. 85 alin. 2 lit. b) C. pen., impune inculpatului obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 40 zile, la una dintre următoarele două instituţii: S.C. Horticultura S.A. Timişoara sau Primăria Dumbrăviţa, în conformitate cu dispoziţiile art. 404 alin. 2 C. proc. pen. şi ale art. 57 din Legea 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, instituţie ce urmează a fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune Timiş după evaluarea inculpatului. În temeiul art. 85 alin. 2 lit. c C. pen., impune inculpatului obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Timiş”, se arată în decizia instanței.

Pe perioada de un an și patru luni cât e pedeapsa și, respectiv, amânarea executării, Grigorescu nu are voie să încalce legea. Altfel, va primi o pedeapsă cu executare. ”În baza art. 86 alin. 1 C. pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Timiş. În baza art. 404 alin. 3 C. proc. pen., rap. la art. 88 C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege ori săvârşeşte o nouă infracţiune intenţionată, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei în regim de detenţie”, se mai menționează în decizia instanței.

Pe scurt, implicările în fotbal sunt că Grigorescu poate reveni ca observator la nivel național și internațional, sarcini de care se poate achita până împlinește 70 de ani. Fostul tușier din finala Ligii Campionilor din 1995 a cerut să fie suspendat de la delegări de când a început dosarul. Totul a început în 27 iulie, când Grigorescu a plecat de la Adunarea Generală a AJF Timiș. Surse din mediul fotbalistic timișorean spun că un taximetrist a observat că Grigorescu conduce sub influența alcoolului și i-a făcut semne să oprească. La un moment, pe Take Ionescu, în zona Șase Case, când Grigorescu a făcut dreapta pe Baader, a lovit două mașini parcate. Proprietarii au venit, nu au sunat poliția, dar oamenii legii ar fi venit, sesizați de taximetristul menționat anterior.

Dosarul pentru conducere sub influența alcoolului a ajuns greu la judecată. Un prim termen a fost stabilit în 9 aprilie, când, din cauza pandemiei, nu s-a putut judeca. Speța a fost amânată pentru 18 iunie. Instanța a amânat pronunțarea sentinței pentru 26 iunie, iar apoi, a mai amânat o dată deliberarea pentru 2 iulie. Sentința care îi permite lui Grigorescu să fie în continuare observator, dar și să conducă CJA Timiș nu ar fi picat bine tuturor oamenilor de fotbal din oraș, spuns sursele noastre.

foto: prosport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ