DISTRIBUIȚI

După trei decenii, Traian Orban a renunțat la funcția de președinte al Asociației Memorialul Revoluției, care s-a ocupat cu păstrarea amintirii zilelor care au schimbat fața României, dar și cu cercetarea științifică a evenimentelor din decembrie 1989. Revoluționarul a invocat problemele de sănătate, dar și supărarea ca Memorialul s-a tot mutat dintr-o clădire în alta.

Marți a avut loc adunarea generală a asociației. Traian Orban și-a anunțat demisia. Pe lângă sănătate șubrezită de vârsta înaintată, revoluționarul a invocat și dezamăgirea că după evacuarea din clădirea de pe strada Emanoil Ungureanu, s-a ajuns să se mute Memorialul în clădirea unei foste cazarme, până când se va face Muzeul revoluției, în Piața Libertății. ”Un om vine, stă și mai și pleacă. Din motive de sănătate. Am probleme cu sănătatea. Aceste interese imobiliare care au frânat dezvoltarea Memorialului Revoluției de-a lungul anilor mi-au creat așa un sentiment de neputință și zădărnicie. Vreau să predau ștafeta unor membri mai tineri pentru că nimeni nu e bătut în cuie”, a declarat Orban.

Fostul președinte a precizat că nu îi surâde locația aleasă pentru muzeu. ”Eu în Piața Libertății am fost împușcat. Cum aș putea conduce Memorialul în garnizoană sau în altă parte de unde s-a tras? eu am niște opinii persoanel în acest sens. Sunt și motive personale. Nu abandonez lupta. Că ești șef sau nu, e tot luptă. și vom lupta împreună, așa cum am făcut 30 de ani, cât mai țin resursele”, a mai spus Traian Orban. Cu ocazia adunării generala, Lucian Vasile Szabo și Lucian Ionică au devenit membrii în Consiliul Director.

Pentru 2020, asociația a primit un buget de 720.000 de lei.

 

1 COMENTARIU

  1. Muzeul este parțial cu acces virtual prin internet. În perioada școlii online Memorialul Revoluției a asigurat prin facebook vizita virtuală a sute de elevi. Pot fi văzute și acum expoziția de picturi ale copiilor și prezentări de monumente (inclusiv Zidul Berlinului). O realizare frumoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ