DISTRIBUIȚI

Județul Timiș are din nou mari probleme din cauza coronavirusului, după o perioadă în care au mai fost puține cazuri internate. Sâmbătă, a fost operaționalizată unitatea de Terapie Intensivă mobilă cu 12 paturi, aflată într-un camion dus în curtea Spitalul ”Victor Babeș”. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost prezent cu această ocazie la Timișoara.

În țară există patru astfel de unități, două fiind operaționalizate la Galați și Ploiești. Marcel Vela spune că nu sunt motive de îngrijorare că se umplu spitalele. ”Sunt județe care au un număr foarte mare de cazuri, dar unele județe care sunt într-o situație mai bună. Printr-un echilibru și o gestionare echilibrată pot fi transferați medici spre județele unde există o nevoie acută de cadre medicale, iar în centrele universitare, zonele urbane mari, unde avem specialiști de marcă așa cum este și domnul Musta și colegii domniei sale din acest spital, există posibilitatea să extindem capacitatea Terapiei Intensive prin mai multe metode. Au fost făcute și spitale mobile de către MApN. MAI printr-un parteneriat excelent cu societatea civilă și cu zona economică, pentru că cele patru titluri au fost achiziționate printr-un sistem de parteneriat public-privat, cu ajutorul reprezentanților societății civile, fie că a fost vorba de asociația Mereu Aproape sau de Fundația SMURD sau operatori economici gen Rompetrol, Lidl sau Crucea Roșie, împreună cu Guvernul României”, a spus Vela.

În Timiș, bolnavii de coronavirus sunt internați la Spitalul ”Victor Babeș”, la Spitalul CFR, la Spitalul Municipal din Lugoj, la Spitalul de Psihiatrie Gătaia și urmează să fie duși, din nou, și la Clinica de Dermatologie din Complexul Studențesc. Spitalul de campanie de la Stadionul CFR, secție de Infecțioase a Spitalului Militar Timișoara, stă degeaba, deși e gata ridicat și avizat demult. Acolo se pot duce cazurile ușoare, și sunt 54 de paturi normale și patru de ATI, în caz că cei internați se agravează. Totuși, pentru că Ministerul Apărării Naționale nu poate ”inaugura” spitalul, încă nu se dă drumul la internări! ”Spitalul mobil va fi pus în funcțiune cât mai repede. Era programat chiar în această perioadă să facem acest lucru. Dar nu am dorit să vin doar eu, ca ministrul al Afacerilor Interne, fiind și o zonă de competență colegului de la MApN care acum este într-o misiune externă, am gândit că o putem face într-o perioadă imediat următoare. Însemnând câteva zile, deci nu este o perioadă lungă”, a fost explicația lui Vela.

Altfel, ministrul de Interne spune că niciun bolnav din România nu va rămâne pe din afară. ”Există organizarea de a extinde capacitatea secțiilor de terapie intensivă prin mai multe metode: mobile, fixe, avem în plan încă o variantă de a extinde, prin construcții modulare, secții de terapii intensive, amplasate în jurul marilor spitale sau celor care se ocupă de acest domeniu pentru că este foarte importantă și resursa umană, specialiști. Nu în ultimul rând, se va proceda la transferul bolnavilor, indiferent dacă sunt de covid sau alte boli și au nevoie de terapie intensivă. În alte spitale pentru a fi tratați în mod eficient și operativ. Niciun pacient nu rămâne pe din afară, pentru că sistemul este în așa fel construit încât, printr-o armonizare și echilibrare, un bolnav să poată fi trata oriunde, în cel mai apropiat loc, de către specialiști, în spații amenajate cu această destinație”, a mai adăugat Marcel Vela.

Spitalului ”Victor Babeș” este plin la capacitatea alocată pentru bolnavii de coronavirus. Directorul Cristian Oancea spune că dacă focarul de la Smithfield, unde mulți infectați sunt încă asimptomatici, se va gestiona corect, este posibil ca județul să treacă cu bine peste acest moment. ”Avem acum 70 de pacienți internați pe secții. Acum trei săptămâni aveam aproape șase și ne pregăteam să devenim covid-free, acum avem 70. Deja ne bazăm pe suportul Spitalului CFR, pe Spitalul din Lugoj și de astăzi, Clinica de Dermatologie a devenit zonă roșie a Spitalului Municipal. Partea pozitivă este că focarul de la Gătaia a fost izolat printr-un pavilion separat acolo. Dacă vom gestiona cum trebuie focarul de la acest procesator de carne, eu cred că situația va mai putea fii sub control o perioadă”, spune Oancea.

Deocamdată, în unitatea mobilă de Terapie Intensivă nu s-au băgat bolnavii, dar dacă se agravează brusc un caz, se va face acest lucru până luni. ”Unitatea mobilă este operațională, numai că mai trebuie avizul DSP-ului, pe care o să-l luăm luni. Și de luni o să mutăm pacienții în unitate mobilă. Vom aduna pacienții covid care sunt pozitivi și sunt cu forme foarte grave la Spitalul Municipal sau în alte spitale pentru a se îngriji într-un singur loc. Dacă mai apare încă un caz, vom deschide unitatea mobilă. Nu vom mai sta. Anunțăm DSP-ul și îl și deschidem. Colegii din Terapie Intensivă sunt pregătiți”, a precizat directorul Spitalului de Boli Infecțioase.

Oancea recunoaște că problema resursei umane, de medici de ATI, există. ”Într-adevăr există o lipsă de resursă umană ce ține de Terapie Intensivă. Este o realitate, dar ne străduim să facem față cu ce avem. Cu ajutorul lui Dorel Săndesc, care e șeful Clinicii de ATI, putem să deservim o capacitate de de până la 25-30 de paturi pentru coronavirus pentru că și colegii din Chirurgie Toracică vor fi detașați în Terapie Intensivă”, a recunoscut șeful de la ”victor Babeș”.

Din păcate, și în Timiș sunt pacienți care își pun în pericol viața pentru că sunt adepții teoriilor conspirației. Un bărbat într-o stare gravă a refuzat Remdesivirul, medicamentul care a trata mulți bolnavi în SUA și care se dă la cazuri critice. Bărbatul a spus că nu vrea să se facă experimente pe el. Starea sa e foarte gravă. ”Este în comă, are insuficiență renală, nu mai comunică. Situația pacientului este critică. Are 50 de ani”, a mai adăugat Cristian Oancea.

LĂSAȚI UN MESAJ