DISTRIBUIȚI

De aproape zece ani, iubitorilor de sport timișoreni și nu numai li se promite că o nouă sală polivalentă, construită pe strada Aurel Păunescu Podeanu, lângă Baza Sportivă numărul 2 a Politehnicii. De-a lungul timpului au fost multe impedimente și enorm de multe scuze pentru ca sala nu doar să stagneze, dar și să fie refăcută în stilul Meșterului Manole. Cel mai deranjant este că Universitatea Politehnica, cea care se ocupă de șantier, a semnat un contract cu o firmă nouă din martie și nici acum, în iulie, la 5 luni (!) nu există țipenie de muncitor pe șantier.

Sala a fost proiectată acum peste un deceniu, gândită ca o sală pentru handbal. În perspectiva anului 2015, când Timișoara a găzduit o grupă a Campionatului European de Baschet feminin, la sala care până atunci s-a ridicat exclusiv din banii UPT, s-a asociat și Primăria Municipiului Timișoara, în cotă de finanțare de 50%. O decizie bună, deoarece UPT construia lent, din lipsă de fonduri. Din păcate, sala nu doar că s-a terminat atunci, ci nu s-a finalizat nici până în sfânta zi de astăzi, 21 iulie 2020. Între timp, două firme care se ocupau de proiect au intrat în insolvență, iar după tragedia din clubul Colectiv, proiectul a trebuit modificat, pentru siguranța în caz de incendii. De asemenea, modificări s-au făcut și când a intrat primăria „pe fir” și s-a mărit capacitatea celor două tribune, și s-a inclus în proiect un videobox care va fi atașat tavanului.

Nu putem să spunem că de-a lungul timpului nu au fost motive obiective care au întârziat finalizarea proiectului. Au rămas însă multe semne de întrebare, inclusiv la întocmirea caietului de sarcini. care a permis ca și o firmă de apartament, cu număr minim de angajați, să câștige una dintre licitațiile din trecut. De altfel, au fost perioade când pe șantier erau unul sau doi angajați! Trebuie spus că UPT a rămas ”dirigintele” de șantier, dar și organizatorul de licitații. Toate contractele se semnează cu ei. Un astfel de nou contract s-a semnat în martie. Fatalitate! A venit însă pandemia și nici acum nu s-a apucat nimeni de lucru. Foarte discutabil este și faptul că în martie, Politehnica a acceptat un termen de finalizare vara anului 2021, deși a sală nu mai este foarte mult de lucru! În aceste condiții, firește că nu e  grabă ca șantierul să înceapă!

Starea de paragină a fost remarcată și de președintele CJT, Călin Dobra, iar Nicolae Robu a comentat situația, în nota specifică, cu ușoare exagerări. ”Când eram eu rector era mai mult făcut decât în momentul de față. În 2012, sala era mai avansată decât este acum. Între timp, s-a degradat destul de mult și s-a ajuns la demontarea acoperișului, pentru că s-au schimbat normativele după care s-a făcut prima expertiză. S-a făcut o altă expertiză, iar concluzia a fost că că trebuie luate măsuri de creștere a rezistenței. Sala a trecut prin furtuna din 2017 fără nici cea mai mică problemă, deși era la o expunere maximă, acoperișul era deschis. Era o portanță uriașă acolo. Și atunci s-a stat pe loc cu revizuirea. S-a făcut o nouă licitație, a fost foarte greu până s-a încheiat licitația cu firma care a câștigat licitația după primul eșec și nu a făcut nimic. S-a ajuns la încheierea acestui contract după o licitație cu succes, numai că nu se lucrează. Eu nu am fost să văd, dar voi lua legătura cu noul rector. O să văd despre ce este vorba. De-a dreptul mă necăjește că un obiectiv nu se finalizează. Va fi o sală frumoasă. Mă necăjește cu atât mai mult cu cât a fost ideea mea, proiectul a fost lansat de mine și mi-ar fi plăcut să fie în uz” a spus Robu.

Așadar, un acoperiș care s-a tot montat e câteva ori, probleme cu rezistența, dar și nicio grabă în a începe lucrările. Rămâne de văzut dacă discuția lui Nicolae Robu cu noul rector, Florin Drăgan, ales la începutul acestui an, va duce la ”declanșarea” șantierului. Cât despre cei opt ani în care s-a lucrat ca melcul, rector la UPT a fost Viorel Șerban. Dar până la urmă, unde s-a sta aproape zece ani, se poate sta degeaba și de cinci luni!

foto: facebook.com/dobra.calin.ionel

 

2 COMENTARII

 1. Vazut din exterior si fara prea multe detalii, cele relatate ar fi intru totul adevarate. Ma refer nu doar la articol, ci si la cele precizate de catre dl. Primar.
  Cu o singura remarca: nu va fi o sala frumoasa, nu are cum, nici privita din afara si nici din exterior. Dar, acesta este proiectul de arhitectura…

  Numele meu este Mihai Lute si intervin in calitate de Manager de proiect din partea Antreprenorului.
  Imediat dupa semnarea contractului, Antreprenorul mi-a pus la dispozitie un efectiv de 30 de muncitori si doi sefi de echipa, cu precizarea ca, ar putea creste acest efectiv pana la 60 de oameni, functie de mersul lucrarilor. Dupa mine, mult mai multi decat ar fi necesari pentru aceasta lucrare.
  Insa, datorita lipsei proiectelor tehnice cu detalii, abordarea lucrarilor de executie a fost si continua sa fie imposibila.
  Cu o singura exceptie – proiectul structurii metalice. Iar la aceasta, s-a lucrat.
  Daca treceti pe acolo, veti observa ca au fost aduse in santier 48 de grinzi metalice.
  Urmeaza sa realizam o cale de acces inspre sala de competitii, pentru a putea incepe montarea acestor grinzi metalice.
  Evident, proiectul tehnic de detalii nu indica nici o modalitate prin care grinzile existente se dezasambleaza si cele noi se monteaza, si nici cantitatile de lucrari aferente.
  Totul trebuiefacut pe spezele cnstructorului (Antreprenorului) care, se subantelege, este obligat sa isi asume partial si rolul de proiectant.
  Trecand peste aceast impediment, estimez ca, dupa jumatatea lunii agust, vom fi in masura sa incepem operatiunile de montare a noilor grinzi.
  Cele prezentate mai sus, se refera la sala de competitii. Aici, numai dupa finalizarea lucrarilor de consolidare la structura metalica, va fi posibil sa se abordeze si restul de lucrari.
  Evident, asa cum am precizat antetior, conditionat de existenta unui proiect tehnic corect si coerent.
  Spre exmplu: abia in urma cu doua zile am primit un plan de situatie. Sper ca, de data aceasta, sa fie unul corect.
  Fiind la un alt santier in tara, nu am apucat inca sa il verific in detaliu.
  La o prima vedere insa, o parte din lucrarile hidroedilitare realizate de catre Atreprenorul anterior, apar ca fiind in afara limitei de proprietate.
  Daca se confirma aceasta situatie, urmeaza sa adoptam solutia potrivita de remediere si alt timp suplimentar si alte actiuni subordonate in vederea remedierii situatiei.

  In situatia in care doriti mai multe detalii si considerati ca, sincopele acestui proiect sunt de interes public, va invit in santier.
  Acolo, fiecare detaliu tehnic si problemele generate de lipsa proiectului, sunt usor vizibile si cuantificabile.
  Adresa de email la care ma puteti contacta este mihai.lute@sellm.ro.

 2. Ce spuneti dumnevoastra confirma articolul. Si anume, ca va mai dura mult pana sala va fi gata! Asta daca va fi vreodata!

LĂSAȚI UN MESAJ