DISTRIBUIȚI

De duminică seara de la ora 19, orașul Făget și cele trei sate aparținătoare au intrat în carantină, din cauza că numărul de cazuri de coronavirus este de peste trei cazuri la mia de locuitori. Restricțiile vor dura 14 zile, iar în Timiș mai sunt alte opt focare declarate de coronavirus recent, șapte încă active!

Decizia a fost aprobată la ora 15 de autoritățile centrale, după ce anterior, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, condus de prefectul Liliana Oneț a votat dimineața, la propunerea DSP, cu avizul Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Combatere al Bolilor, carantinarea Făgetului. Astfel, după localitățile Cartojani (Giurgiu) și Gornet (Prahova), este primul oraș din România pentru care se dispune carantinarea după noua lege adoptată luna aceasta. In carantină intră și cele trei sate care aparțin de Orașul Castanilor, Bchigi, Temerești și Colonia Mică. În total, aici locuiesc 7000 de timișeni, iar duminică, în zonă erau 47 de cazuri confirmate, inclusiv opt asistente medicale și infirmiere de la Spitalul Orășenesc.

Timp de cele 14 zile cât Făgetul va fi în carantină, va fi permisă intrarea și ieșirea mașinilor de transport marfă sau materie primă. Pot intra, deși nu locuiesc în zona carantinată, persoanele care au activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Cei care locuiesc în zonă, dar au activitate profesională în afara Făgetului pot ieși adeverință de la angajator, legitimația de serviciu sau orice alt document care atestă relația cu angajatorul. Se permite deplasarea persoanelor care au activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare, dar și pentru motive ce țin de precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.

De asemenea, este permisă ieșirea pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, dar și pentru urgențe. CJSU Timiș împuternicește primarul și consiliul local să ia măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Este important de precizat că este strict interzis ieșitul sau intratul în localitate prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale. Direcția de Sănătate Publică mai are sub supraveghere alte șapte focare, pe lângă Făget. Mai exista încă un focar la un obiectiv economic, declarat închis, dar monitorizat în continuare de instituție. Făgetul și alte șapte focare sunt în supraveghere.

La Smithfield, s-au confirmat 142 de cazuri din 1364 de persoane testate. Spitalul Municipal de Urgență Timișoara are de asemenea focar, cu 15 cazuri confirmate., iar Spitalul de Psihiatrie din Gătaia are 12 cazuri confirmate. Gottlobul are 11 cazuri, iar la Spitalul CFR Timișoara, au fost nouă cazuri. De asemeneam la Spitalul Premiere erau șase cazuri. Mai există un focar cu trei persoane infectate la o unitate economică. Toate acestea sunt în supraveghere.

Duminică, în Timiș erau ocupate cu bolnavi de coronavirus 16 paturi ATI, din 35 disponibile. De asemenea, alți 139 de bolnavi de coronavirus care nu necesitau Terapie Intensivă sunt internați. În acest sens, sunt disponibile 237 de paturi în toate spitalele implicate în tratarea coronavirusului.

foto: libertatea.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ