DISTRIBUIȚI

Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită și la Timișoara în această dimineață. Dacă anul trecut, evenimentul a fost marcat în fața Palatului administrativ, acum, ceremonialul militar a avut loc în Piața Libertății, concepută în starea actuală ca piață pentru evenimente.

La ceremonial au participat reprezentanți ai autorităților și forțelor de ordine. Au fost prezenți reprezentanți al Armatei Române, dar și ai Jandarmeriei. Prefecta Liliana Oneț nu a venit la eveniment, iar instituția a fost reprezentată de subprefectul Mircea Băcală. De asemenea, de la Consiliul Județean Timiș a fost prezent vicepreședintele Valentin Tudorică, în locul lui Călin Dobra. Nici primarul Nicolae Robu nu a fost prezent, iar în locul său, a fost prezent cel mai nou consilier personal al său, Ovidiu Ciurdar.

Evenimentul a început cu sosirea oficială a lui Mircea Băcală, alături de comandatul Brigăzii 18 de Cercetare ”Decebal”, Dan Ionescu. A urmat o slujbă oficială de un sobor de preoți, inclusiv preoți militari. Subprefectul a ținut discursul oficial în calitate de reprezentant al Guvernului. S-a prezentat apoi semnificația imnului ”Deașteaptă-te, române!”, pe strofe, detaliat. A urmat intonarea oficială a imnului, cu fanfara militară, dar și de către doi tenori și un preot.

Ziua Imnului se sărbătorește din anul 1998, în urma unei decizii a Senatului României. Data de 29 iulie a fost aleasă deoarece la această zi, în 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea a fost cântat prima dată de un grup de tineri, în frunte cu Anton Pann. Evenimentul a avut loc în contextul Revoluției pașoptiste.

LĂSAȚI UN MESAJ