DISTRIBUIȚI

Pasarela pietonală peste Bega  din zona de vest a orașului, care leagă străzile Gelu și Crizantemelor, va fi refăcută. Consilierii locali timișoreni au aprobat indicatorii tehnico-economici din studiul de fezabilitate pentru lucrare, iar în urma renovării, pe pasarelă se va putea circula în siguranță și cu bicicleta. De asemenea, obiectivul va fi pus în valoare prin iluminat arhitectural. 

Studiul de fezabilitate a fost făcut de compania SC Pod Proiect SRL, o firmă din Iași. ”Se propune reabilitarea pasarelei existente astfel încât calea pe pasarelă va fi compusă din zonă pietonală şi ciclistă pe suprafața căreia se vor crea și zone de spațiu verde. Pasarela va fi prevăzută cu iluminat public, arhitectural si parapete de protecţie din oţel zincat. În amplasamentul podului în prezent sunt următoarele tipuri de reţele, ce vor fi relocate/protejate: reţeaua electrică, reţeaua de gaz, reţeaua de iluminat public. Reţelele LESMT și gaze naturale vor fi relocate la intradosul noii suprastructuri a pasarelei, iar reţelele de apă, canal și telekom nu vor fi afectate de lucrările de modernizare a pasarelei Gelu-Crizantemelor. Apele pluviale, colectate de pe suprafața pasarelei, vor fi dirijate către rețeaua de canalizare a oraşului”, se arată în documentația realizată.

Pasarela va fi reabilitată în cadrul unui program de dezvoltare al Direcției Generale de Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități din cadrul Primăriei Timișoara. În expunerea de motive se arată că starea actuală a pasarelei impune renovarea. ”Lucrările de întreţinere la acesta pasarela au fost în general sporadice. În timp s-a produs degradarea betonului de acoperire a armăturii, care prin dislocare a favorizat corodarea acesteia din urmă, reducându-se astfel capacitatea portantă a elementului de rezistenţă şi în final a structurii în ansamblu”, se arată în referatul proiectului. Pasarela e construită din anul 1949.

Din estimările din studiul de fezabilitate, renovarea ar trebui să dureze șase luni. Valoarea totală estimată a lucrării este de 12.625.785,89 (inclusiv TVA), din care construcţii montaj C+M – 9.837.116,34 lei (inclusiv TVA).

foto: mapio.net Padurariu Adrian

LĂSAȚI UN MESAJ