Împreună cu mai mulţi mediatori, edilul Nicolae Robu a pus mâna pe lopată şi a sădit „copacul medierii” pe spaţiul verde din intersecţia Michelangelo. La întâlnirea de marţi au participat vicepreşedintelui Consiliului de Mediere din România, Zeno Şuştac, dar şi Rodica Cojan.

Astfel, în cele 42 de judeţe ale României s-a plantat un astfel de copac, devenind un simbol. La Timişoara a fost plantat „dudul pletos”, un copac care face fructe roşii. Acţiunea „Medierea printre rădăcini” s-a desfăşurat la nivel naţional şi a fost organizată de Consiliul de Mediere din România – organismul naţional de control şi reglementare în domeniul medierii.

„Am salutat înfiinţarea instituţiei medierii în România cu ani în urmă. Am avut, cum orice cetăţean al ţării a avut, sentimentul că în România sunt mult prea multe conflicte şi de prea multe ori se ajunge în instanţele judiciare. Litigiile dintre oameni pot fi rezolvate şi altfel. Este o etapă necesar a fi parcursă înainte de a ajunge în instanţele judiciare. Am convenit să plantăm aici, în Timişoara, într-un loc vizibil, un copac ca simbol al medierii. Ca un imbold pentru cetăţeni, să mai lase conflictele la o parte, să fie mai toleranţi, mai dispuşi la bună înţelegere între ei. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii, să fim toleranţi unii cu alţii, să ne ascultăm unii pe alţii pentru a ajunge pe cât posibil la formule amiabile între noi şi când este vorba de interese contradictorii ale celor implicaţi”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Timişorenii nu au uitat de conflictele verbale pe care edilul-şef le-a avut, inclusiv cu presa atunci când a întrebat despre termenul final pentru subpasajul Michelangelo. Acesta a precizat că nu este o persoană conflictuală şi că nu promovează o astfel de atitudine. „Se pare că îi deranjez pe foarte mulţi şi prin faptul că sunt un om al legii, al corectitudinii, şi mai nou, îi deranjez şi prin multele realizări pe care le am, în comparaţie cu ei, care nu au ce să pună pe talerul unei balanţe comparative. Atunci nasc scandaluri, mă atacă în fel şi chip şi sigur că, din când în când, trebuie să ripostez şi eu”, a precizat primarul Robu.

Vicepreşedintele Consiliului de Mediere din România, Zeno Şuştac, a spus că „Acest copac al medierii reprezintă foarte mult, mai ales pentru Timişoara. Vorbim despre o cultură a rezolvării conflictelor pe cale amiabilă, puterea dialogului în modul constructiv, vorbim despre o dezvoltare socială durabilă. E foarte simplu să apelăm la instanţa de judecată, dar există alternative, şi una dintre ele este medierea, acea modalitate elegantă, elevată, rapidă şi mai puţin costisitoare de rezolvare a conflictelor. Plantarea copacului medierii în acest loc foarte important pentru Timişoara este un apel către timişoreni de a apela cu încredere la procedura medierii. Există soluţia medierii, o soluţie viabilă, o primă cale de urmat atunci când există conflicte”.

În timp ce primarul dădea declaraţii, un timişorean şi-a făcut apariţia, cu o bucată de fier în mână, şi l-a întrebat pe edil: „Dacă mă omora ăsta în maşină?”. Acesta a susţinut că bucata de fier a picat pe parbrizul maşinii sale de la liniile de firobuz ale R.A.T.T.  Primarul oraşului l-a rugat insistent să apeleze la poliţie pentru rezolvarea problemei.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ