DISTRIBUIȚI

Poliţiştii şi procurorii din Cluj, în colaborare cu instituţii de profil din mai multe judeţe, inclusiv Timiş, cercetează un număr de 97 de persoane pentru obţinere frauduloasă de indemnizaţii de refugiat. Astfel, spun surse judiciare, s-ar fi prejudiciat casele de pensii din Cluj şi Timiş cu peste 1.000.000 de lei noi. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cele 97 de persoane. Din cercetări a reieşit că patru bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 47 şi 80 de ani, în schimbul unor sume de bani, ar fi ajutat 59 de persoane să obţină sau să încerce să obţină, în mod fraudulos, indemnizaţii de refugiat.

De TimisPlusasemenea,…
…s-a stabilit că cele şase persoane ar fi determinat 32 de persoane să dea declaraţii nereale în faţa notarilor publici cu privire la calitatea de refugiat a celor 59 de persoane, pentru ca acestea din urmă să poată beneficia de indemnizaţii.
Valoarea estimată a prejudiciului cauzat bugetului de stat, prin obţinerea indemnizaţiilor de la casele de pensii din Cluj şi Timiş, este de aproximativ 1.030.000 de lei.

Poliţiştii continuă…
…investigaţiile faţă de cele 97 de persoane implicate în activitatea infracţională. Faţă de şase dintre cei în cauză se efectuează cercetări pentru complicitate la înşelăciune şi instigare la fals în declaraţii, 32 de persoane sunt cercetate pentru fals în declaraţii, iar 59 pentru înşelăciune.

138.000 de lei – prejudiciu estimat în Timiş
Potrivit directorului executiv al Casei Judeţene de Pensii Timiş, Ioan Căprariu, sunt analizate în amănunt zece dosare de pensie de acest gen, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 138.000 de lei. La finele anului 2014, numărul beneficiarilor de indemnizaţii pe Legea 189/2000 (între care şi persoanele refugiate, expulzate ori strămutate) se ridica la 5.707 persoane, cu o indemnizaţie medie de 265 de lei. În aprilie 2015, cu o indemnizaţie medie de 264 de lei, de prevederile aceleiaşi legi beneficiau în judeţul Timiş un număr de 5.563 de persoane.

Cătălin DOCEA

LĂSAȚI UN MESAJ