DISTRIBUIȚI

După ce săptămâna aceasta, patru porci au fost depistați cu pestă porcină la Jdioara (comuna Criciova), Prefectura Timiș anunță alte trei noi focare în județ. Două au apărut la suinele din exploatații în timp ce unul se referă la porcii mistreți din pădure.

În această dimineață, a avut loc o nouă ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, condus de Liliana Oneț, care a declarat cele trei noi focare. Două focare au apărut la porcii domestici din Criciova și Recaș, iar altul, la mistreți de la Fondul cinegetic de la Tapia, care aparține de Ocolul Silvic Lugoj. Pentru Criciova, există o zonă de zonă de protecție de 3 km și alta de supraveghere, de 10. Iată localitățile din aceste zone:

Zona de protecție: Jdioara, Criciova

Zona de supraveghere: Nădrag, Crivina, Botești, Jurești, Bârna, Tapia, Oloșag, Știuca, Drinova, Măguri, Cireșu, Găvojdia, Jena, Sălbăgel din județul Timiș și Sălbăgelu Nou, Sacu și Tincova din județul Caraș-Severin

Pentru Tapia, s-a stabilit o zonă afectată cu o rază de 13 km, cu o zonă infectată de 8 km și alți 5 km zonă-tampon. Iată ce localități intră în aceste zone:

-zona infectată cu o rază de 8 km care cuprinde următoarele localități: Găvojdia, Măguri, Cireșu, Drinova, Botești, Crivina, Jdioara, Nădrag, Criciova, Jena

-zona tampon  de înca 5 km în exteriorul zonei infectate care cuprinde următoarele localități : Hauzești, Oloșag, Fârdea, Jurești, Bârna, Sărăzani, Botinești, Pogănești, Tapia, Lugojel, Știuca, Sălbăgel, Zgribești.

Pentru că este vorba de o zonă de pădure, lugojenii de autorități sunt rugați să nu meargă în zona afectată la cules de fructe, ciuperci, adunat lemne sau din alte motive, deoarece pentru că virusul este foarte contagios și pot infecta, astfel, alți porci. Pesta porcină africană nu afectează omul, dar acesta poate transmite virusul suinelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ