DISTRIBUIȚI

La nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român s-a finalizat o parte foarte importantă a proiectului de anvergură, în urma căruia se va putea relua navigația pe Bega, între România și Serbia. Administrația Bazinală a Apelor Banat anunță finalizarea lucrărilor la barajul stăvilar din apropierea Timișoarei.

Un aspect important al finalizării lucrărilor este că apele canalului Bega au putut reveni în albia inițială, și nu mai trec prin ecluză, pe unde erau deviate încă din anul 2011. Practic, în proiectul transfrontalier Interreg IPA „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”,  ABA Banat are angajată parte de reabilitare a barajului stăvilar și a ecluzei, definită prin investiția “Punerea în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român”. S-a început cu lucrările la barajul stăvilar, lucrări care au început încă din luna iunie 2019. Investiția pentru barajul stăvilar a constat 3,5 milioane de euro, adică 56% din totalul parte română a finanțării întregului proiect.

În aceste 15 luni au fost executate lucrări de despotmolire și excavații sub nivelul albiei, care totalizează un volum de 40000 m³ pământ excavat, lucrări de reparații și consolidare albie din betoane de peste 1900 m³, peste 4000 m³ rizberme din anrocamente (amonte și aval), peste 2300 m² de peree zidite  Au fost montate piesele înglobate și echipamentele hidromecanice aferente echipării barajului stăvilar: stavila cilindrică (cu dimensiunea de 15 m x 3,5 m), stavila plană dublă de tip Stoney (cu dimensiunea de 5 m x 4,5 m), stavila plană de tip Stoney (cu dimensiunea de 1,6 m x 4,5 m).

Acum se va trece la reabilitarea ecluzei. Au fost achiziționate porțile buscate din amonte și aval (cu dimensiunea de 10 m x 5,3 m perechea) și piesele înglobate aferente acestora; deasemenea, au fost construite batardourile din pământ de “punere la uscat” a ecluzei, cum este cunoscută acțiunea de pregătire a lucrărilor ce se vor efectua în incinta uscată a ecluzei. În prezent, scurgerea apelor s-a reluat pe șenalul vechi, iar ampriza ecluzei a fost “pusă la uscat” pentru a putea începe lucrările de reparații.

România beneficiază de aproape 7 milioane de euro finanțare în proiectul pentru reluarea navigației pe Bega. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna august 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ