DISTRIBUIȚI

Candidatul Pro România la funcția de primar al Timișoarei, Marius Craina, promite că va face din Timișoara un smart-city adevărat, și că nici aspectele referitoare la orașul verde nu vor fi neglijate. În acest sens, la mai multe servicii ale orașului, medicul spune că se vor monta sisteme cu senzori. Pentru partea de ecologie, specialistul din echipă e fostul șef al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Craina vrea o monitorizare permanentă a nivelul poluării din oraș, cu toate zonele unde există risc măsurate non-stop. ”Vom implementa un sistem prin care putem depista în ce mai scurt timp cu putință toate caracteristicile poluării în diverse zone al municipiului Timișoara astfel încât, la secundă de secundă să fim informați asupra nivelului de poluare din Timișoara. Un aspect deosebit de important pentru că în acel moment se pot face măsurătorile imediate, cetățenii pot fi informați. De asemenea, noxele ce produc acea poluare pot fi mediat eradicate sau diminuate ca intensitate și rezultatele pot fi transmise în mod real spre DSP și toate spitalele din oraș”, spune candidatul la funcția de primar.

În acest sens, Craina propune monitorizarea constantă a iluminatului public, transportului public, a pubelor, pentru ca sistemul să indice operatorilor de salubritate când sunt pline puberele, marcarea mai clară și creștere numărului de stații de încărcare pentru mașini electrice, dar și accentul pe tele-medicină, Un punct important îl reprezintă monitorizarea inteligentă a locurilor de parcare. ”Dacă am marca fiecare loc de parcare prin senzori, am ști numărul de locuri posibile pe care îl putem aloca în acel moment. Fiecare locuitor al Timișoarei sau fiecare turist ar putea accesa sistemul și vedea dacă în zona în care merge sunt locuri de parcare și câte sunt disponibile”, punctează Craina.

Adam Crăciunescu a vorbit despre eșecul implementării managementului eficient al deșeurilor. ”Constant cu regret că la Timișoara, la zece ani de la implementarea sistemului integrat de alegere a deșeurilor nu s-a realizat nimic la nivel orașului. Parcă Timișoara este un oraș mai prăfuit, mai murdar decât în urmă cu zece ani, când s-a implement acest proiect. S-au făcut eforturi pentru o colectare selectivă a deșeurilor, s-a-u făcut eforturi, de fapt s-a încercat, să avem o stație de selectare la Timișoara. Prin acest sistem urma să se micșoreze cantitatea de deșeuri care ajunge la Ghizela, să se sorteze și să se reciclez.e Sunt atâtea societăți care se ocupă de Timișoara, dar nu se realizează ce s-a propus prin acest proiect. Deșeurile verzi se duc la Arad cu alte costuri suplimentare”, a precizat Crăciunescu.

Fostul șef al Romsilva și vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș a pomenit și despre lipsa unui Registru al spațiilor verzi în Timișoara, plus problema tăierii unor arbori în zona centrală. ”Timișoara are peste 500 de hectare de spații verzi lăsate la voia întâmplării. Nu s-a găsit o soluție prin care să se identifice toate spațiile verzi din cartiere, să se facă un parteneriat cu asociațiile de locatari astfel încât aceste spații să fie bine întreținut. Dacă se taie arbori, ar trebui înlocuiți cu alții. Nu cum s-a întâmplat în Piața Operei au fost tăiați acei arbori bătrâni, care s-au uscat, iar zona a fost desființată pentru a face loc teraselor clientelei politice”, a spus Crăciunescu. În centru, unul dintre proprietarii de terase e inclusiv Alin Popoviciu, protejatul primarului din PNL.

De asemenea, Crăciunescu a salutat și intenția trecerii Pădurii Verzi din administrația Romsilva în cea a primăriei, proiect deja pus în mișcare de PNL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ