Cu toate că Banatul se vrea „fruncea”, Timișul e cel mai mare județ al țării și ne aflăm în anul 2020, un raport făcut de Societatea Academică Română, în programul ”Școli curate”, arată că sistemul de învățământ din vestul țării are o mulțime de probleme de rezolvat. Orașe precum Lugoj și Sânnicolau Mare nu acordă burse elevilor, peste 1 milion de lei planificați pentru investiții nu s-au mai alocat deloc, iar pentru bunuri și servicii de apelează încă la celebrul ”fond al clasei”.

Pentru a face o analiză a banilor investiți de autorități în învățământul preuniversitar, coordonatorii proiectului „Școli curate în județul Timiș”, ajutați de câțiva elevi, au solicitat datele de care aveau nevoie de la toate unitățile administrativ-teritoriale din județ. Din cele 99 din Timiș, 92 au furnizat date, majoritatea cu greu în timp ce șapte dintre ele nu s-au sinchisit să o facă. Pe lista ”rușinii” netransparenței sunt Brestovăț, Criciova, Orțișoara, Otelec, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc și chiar și Sânandrei. Nici pentru celelalte 92 de primării nu a fost ușor. ”Ni se spunea că nu știu să răspundă la mailuri trimise de câteva zile, nu știau să folosească butonul Back. În peste 70% dintre situații a fost fost nevoie să trimitem emailuri de mai mult de cinci ori. Datele erau de cele mai multe ori incomplete sau nu primeam răspunsurile la toate întrebările”, a spus Andrada Mazilu, coordonatorul local al proiectului.

O situație îngrijorătoare e la bursele școlare. Doar cinci localități funcționează în legalitate, cu hotărâri de consiliu local date pentru acordarea celor patru categorii de burse: Timișoara, Jimbolia, Sânmihaiu Român, Curte și Beba Veche. Sânnicolau Mare nu a dat burse în 2019 și nu dă nici în 2020, iar Lugojul, după ce a dat în 2019, nu mai acordă anul acesta nicio bursă. ”Peste 30 de primării nu aloca u niciun fond de burse în anul 2019, deși legea le obligă.  Sunt Peste 60 de primării care nu respectă legea. Le lipsește documentul pentru cuantum, numărul și categoria de burse. 35% dintre primării nu alocă fonduri pentru burse și doar 5% au un HCL în vigoare”, a punctat Andrada Mazilu. La Dudești vechi, s-au găsit, conform analizei, și burse de studiu și sociale de doar 20 de lei pe lună!

Există o problemă mare la investiția în reparații și modernizare. Conform raportului, dintre primăriile din județ, 57 au acordat sume pentru investiții, 26 nu au alocat deloc, iar 15 nu au răspuns chestionarului trimis. La acest capitol se remarcă negativ și Jimbolia, unde nu s-au făcut deloc investiții anul trecut. Există și mari discrepanțe între sumele alocate și sumele intrate efectiv în execuție. Sunt chiar și localități care au alocat zero lei pentru investiții. ”Sunt localități unde deși au fost alocate sume pentru investiții, suma executată a fost zero”, spune Andrada Mazilu. Suma alocată în 2019 pentru investiții în unități de învățământ în Timiș a fost de 40.552.44 de lei, iar suma executată a fost de 24.488.911 lei. Media sumelor alocate e de 711.446 de lei.

Alte probleme sunt și la sumele pentru bunuri și servicii, adică bani de cretă, hârtie igienică, săpun sau dezinfectant, de multe ori luate din fondul școlii. Cele mai mari sume au fost alocate în 2019 în acest sens de Timișoara, Sînmihaiu Român și Sânnicolau Mare. Media sumelor alocate, conform analizei efectuate, e de 452.750 de lei, iar totalul banilor acordați pe burse în Timiș este de 37.125.563 de lei. În 40% dintre localități, sumele acordate sunt sub 100.000 de lei. De asemenea, și la acest capitol, diferența dintre banii alocați și cei executați e foarte mare. ”În 15% dintre localități, diferența este de 80% între suma alocată inițial și execuția. Diferența este de peste un milion de euro!”, spune Andrada Mazilu

Inspectorul școlar general admite că tot ce prezintă raportul este adevărat. ”Am făcut o radiografie a autorităților locale. Raportul prezintă realitatea din județul Timiș și e corect așa cum arată, dar trebuie să avem în vedere și câteva chestiuni ce țin de relația dintre autorități și unitățile de învățământ. Un milion de euro necheltuiți înseamnă că avem o problemă de management școlar”, a punctat Marin Popescu.

Consiliul elevilor Timiș a contribuit la proiect, la fel cum au făcut și cei din Consiliul Național al Elevilor. ”Dacă avem o pandemie, nu trebuie să avem și o pandemie morală”, a spus Alexandra Pup, timișoreanca ce a condus Consiliul Național al Elevilor. Societatea Academică Română este o organizație înființată ca un laborator de idei în 19956 de Renate Weber, actualul avocat al Poporului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ