Cea de-a opta ediție a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT se apropie de start. Spectacole din Croația, Muntenegru, Ungaria, Serbia, Slovenia și România vor îmbia publicul la dialog cultural în sălile Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergelyˮ din Timișoara în perioada 23 și 30 mai.

Sala Mare a Teatrului Maghiar va găzdui nu mai puțin de 14 spectacole de excepție în decursul săptămânii 23-30 mai. Multe sunt adaptări după texte clasice sau deja cunoscute, care sub influența acestor trupe și regizori au primit o formă contemporană.

„Dincolo de poveștile originale, TESZT ridică o seamă de probleme – în ce condiții se mai poate face teatru astăzi, ce importanță au și în ce măsură sunt actuale și relevante operele clasice în regiunea în care trăim. La spectacole din acest an, accentul cade pe colaborare și coproducții între teatrele euroregiunii DKMT (Dunăre, Criș, Mureș, Tisa). De exemplu spectacolul Moliendo Café, realizat cu actorii teatrelor maghiar și german din Timișoara sau spectacolul lui Bojan Jablanovec, intitulat Manipulări și care adună în scenă actori din patru țări”, spun organizatorii.

Surse inedite de divertisment sunt și evenimentele din off-ulfestivalului: slam poetry sau poezie-spectacol în miez de noapte, ateliere și improvizații teatrale. Muzica, dansul, literatura contemporană și cele mai noi forme ale acesteia vin în completarea programului.

Festivalul TESZT este o platformă importantă a întâlnirilor între artiști deja cunoscuți publicului din edițiile precedente, directori de teatre și de festivaluri, oameni de teatru, critici, generația nouă a artiștilor și public. (Nicoleta POPA)

Program TESZT 2015:

Cea de-a opta ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT adună 20 de trupe deja cunoscute, dar și altele nemaivăzute din România, Croația, Muntenegru, Ungaria, Serbia și Slovenia.

23 mai, ora 19.00 –  premiera spectacolului Manipulări, coproducție Via Negativa (Slovenia), Teatrul Maghiar Csiky Gergely (România), Asociația MASZK Ungaria) și Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia);

24 mai, ora 17.00 –  Ernella la lupi – Teatrul Maladype/Budapesta;

ora 20.00 – ”Crimă și pedeapsă”- Teatrul Iugoslav de Dramă/Belgrad;

25 mai, ora 19.00 –  Locomotiva nebună – Teatrul Național Sloven de Dramă/Ljubljana; ora 22, Casa din copac – Auăleu Teatru/Timișoara;

26 mai, ora 17.00 –  Enciclopedia timpului risipit – Teatrul Regal Zetski dom din Cetinje/Muntenegru;

ora 21.00 –  Opera cerșetorilor – Teatrul Maghiar din Timișoara;

27 mai, ora 18.00 – Aleksandra Zec – Teatrul HKD/ Rijeka;

ora 21.00 –  Don Quijote – Arta spectatorului S.R.L.&Teatrul Szkene/Budapesta;

28 mai, ora 17.00 – Banul Bank – Teatrul din Novi Sad;

ora 21.00 – Vrăjitorul – Teatrul Național din Sombor/Serbia;

29 mai, ora 17.00 – Moartea lui Ivan Ilici – Teatrul Național Sârb/Novi Sad;

30 mai, ora 17.00 –  Reunificarea celor două Corei – Teatrul Clasic Arad; ora 21, Moliendo Cafe – Teatrul Maghiar & Teatrul German Timişoara.

Biletele și abonamentele la spectacole pot fi achiziționate zilnic între orele 16.00 și 19.00, de la casa de bilete a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, strada Alba Iulia nr.2. Începând cu 18 mai și până la sfârșitul festivalului, casa de bilete va sta la dispoziția publicului zilnic de la ora 11.00, până la începerea ultimului spectacol din program.

LĂSAȚI UN MESAJ