DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica din Timișoara va avea o platformă de tip cloud de mare peformanță, care va fi accesibilă tuturor celor ce au legături cu instituția de învățământ superior tehnic. Proiectul prin care va fi dezvoltată platforma presupune o rețea națională, cu principalele centre universitare ca noduri ale acestei rețele.

Prin proiectul „CloudPUTing – Platformă Cloud de înaltă performanță la Universitatea Politehnica Timișoara”, lansat în 28 septembrie, se va realiza un nod cloud de tip HPC eterogen  pentru derularea proiectelor științifice și a activității didactice. Valoarea proiectului este de 4.051.241 de lei și va duce la creșterea capacității de cercetare și inovare a Politehnicii. Acest lucru va duce la creșterea prestigiului și vizibilității universității pe plan național și internațional, deoarece va crește capacitatea de transfer tehnologic și de cercetare. Nodul cloud va permite colectarea, stocarea, analiza, procesarea, distribuirea şi protecţia  datelor eterogene, va fi bazat pe tehnologii deschise și conectat la rețele naționale și internaționale.

Beneficiarii proiectului vor fi toate cadrele didactice ale UPT, cercetătorii, doctoranzii, partenerii publici și privați ai UPT, masteranzii, studenții de la ciclul de licență, pentru proiectele pe care le vor avea de făcut, dar și elevii de liceu, pentru proiecte și competiții, dar și studenții și absolvenții UPT cu spirit antreprenorial care vor dori să lanseze un produs. În cadrul proiectuls e va amenaja un spațiu dedicat de tip dataroom, în incinta UPT, cu o suprafață de 80 mp. 50 de mp vor fi doar pentru servere, dar și infrastructură de internet de minim 3 Gbps, sistem de ventilație, răcire și control al umidității, supraveghere video, control acces, sistem de alarmă antiefracție .

Proiectul a fost lansat luni cu o conferință de deschidere. Managerul de proiect, rectorul Florin Drăgan, a vorbit despre necesitatea infrastructurii de Cloud pentru Politehnică,. Marius Marcu, arhitectul soluției cloud, a prezentat obiectivele și direcțiile de implementare ale proiectului CloudPUTing. De asemenea, manager de implementare tehnică, a vorbit despre cum infrastructura de tip cloud ajută activitățile de cercetare și didactice.

Pentru valorificarea proiectului, sunt vizate proiecte ale companiilor ce doresc să testeze anumite tehnici de învățare specifice pe datele de care dispun, dezvoltarea de cursuri practice de pregătire și perfecționare pe domeniul infrastructurilor cloud și al dezvoltării aplicațiilor pentru cloud, și integrarea într-un sistem national de tip cloud computing, de înaltă performanță, având ca principale noduri, centrele universitare majore din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ