DISTRIBUIȚI

Elevii din Timișoara, cel puțin de la două din cele nouă școli care folosesc containere modulare pentru a suplini lipsa de săli de clasă, au fost în pericol în primele săptămâni ale noului an școlar. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș spun că toate containerele vor fi verificate, după ce la instalația electrică de la cele de la două școli, luate de la același producător, nu se respectau normele de siguranță.

UPDATE: Primăria a anunțat astăzi după-amiază că se opresc cursurile în containerele din patru școli din cele șapte care făceau cursuri și în dispozitive modulare. ”După identificarea unor probleme la instalația electrică, s a decis suspendarea temporară a activității în spațiile modulare la scolile 13, 19, Colegiul Bănățean și liceul Antim Ivireanul. Echipele companiei producătoare au ajuns astăzi la Timișoara pentru remedierea situației”, transmite primăria, cea care se ocupă de achiziția de bunuri de patrimoniu pentru școli.

Problema a fost sesizată de Școala Gimnazială nr 13 din Timișoara, după ce a avut loc un scurtcircuit. Din fericire, evenimentul s-ar fi petrecut într-o zi de sâmbătă. Problema e că firele de curent intra în container fără a trece printr-o priză de perete. Aceleași containere le are și Școala Gimnazială nr 19 ”Avram Iancu” din Timișoara, dar acolo nu s-au ținut cursuri până acum, deoarece unitate școlară fusese trecută în scenariul roșu. Problema majoră este că toate containerele modulare sunt, așa cum se știe, din metal, astfel că e foarte important ca instalațiile electrice să fie sigure, pe deplin. Cei de la Școala Generală nr. 13 au sesizat problema după ce Enel le-a semnalat care a fost cauza scurtcircuitului.

Firește, verificările la containere vor crea un deficit de spațiu pentru școli. ”Am discutat cu unitățile de învățământ. Containerele care sunt achiziționate de la o anumită firmă să nu fie utilizate până nu se remediază aceste chestiuni legate de securitate la Școala generală nr 13 și 19. Am înaintat către primărie, la serviciul specializat, să facă toate verificările necesare la toate containerele, pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea elevilor și a cadrelor didactice. S-a identificat că la Școala Generală 13, la instalația electrică, cablurile veneau direct în ștechere, nu aveau o zonă-tampon. A fost chemat sâmbătă cel care produce aceste containere, pentru a le verifica pe toate. Deficitul de spațiu s-a creat ca urmare a faptului că aceste containere nu pot fi folosite”, a declarat inspectorul școlar general Marin Popescu.

Școala Gimnazială nr. 13 folosește 24 de containere în care sunt săli de clasă și încă unul pentru toalete, amplasate toate în curtea școlii, pe terenul de sport. Școala Gimnazială nr. 19 are opt săli de clasă în containere. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a cerut documente scrise de la producătorul containerelor, pentru a le arată părinților de ce unii copii vor trece, până se fac verificări, la cursurii online. Elevii de clasele V-VII vor trece sigur la predarea online. ”Ei pot să folosească spațiile din unitate de învățământ, iar clasele care nu erau obligate să intre la cursuri, 5-7, pot să treacă în online, tocmai pentru a acoperi nevoia de obligativitate pentru clasele 0-4 și clasa a 8-a. Unitatea de învățământ reconfigurează spațiul”, spune Marin Popescu.

Alte școli care au containere, dar de la alt producător, sunt Liceul Waldorf, Colegiul Național Bănățean, Liceul „Grigore Moisil” Școala Gimnazială nr. 7, Școala Gimnazială nr. 30 și Liceul Ortodox ”Antim Ivireanul” Timișoara. Liberalul Marin Popescu spune că vrea să discute cu noul primar despre problema infrastructurii școlare. ”Voi avea o discuție cu primarul Dominic Fritz să îi prezint prioritățile la nivel de Timișoara, la învățământul preuniversitar, aspecte ce țin de intervenții, chesiuni patrimoniale. Cea mai mare problemă a Timișoarei este legată de execuția extinderii la nivel de învățământ preșcolar. Trebuie să recunoaștem că nu putem sta cu containerele ani de zile. Containerele sunt folosite și în occident, dar pe termen scurt, maximum un an, un an și jumătate.  Și în Germania sunt folosite construcțiile modulare, dar pe perioada tranziției”, a spus Marin Popescu.

Rămâne de văzut dacă pe viitor, vor fie xtinse unitățile de învățământ. Lucrările similare au avut loc recent la Școala Gimnazială nr. 16 din Timișoara, care oricum mai are nevoie de nouă clase de la fostul internat al Liceului UMT, dar și la Liceul Teoretic ”Vlad Țepeș”. Un corp nou de școală se ridică pentru Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau”. În prezent, în cele șapte școli din Timișoara, 1384 de copii invață în containere.

LĂSAȚI UN MESAJ