DISTRIBUIȚI

Restricțiile impuse de autoritățile pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus au dus la anularea multor evenimente artistice. Totuși, unele vernisaje s-au mutat în zona virtuală, cum e și cazul celui organizat pentru expoziția „Patrimoniul sub reflectoare – Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”, organizat vineri, 13 noiembrie.

Vernisajul online este programat vineri, la ora 11. Cu această ocazie vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 16 locații emblematice din cartierul Elisabetin, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, cu ajutorul cărora se pot descoperi multiplele probleme ale Timișoarei. Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare” (Spotlight Heritage Timișoara) este o incursiune în viața de altădată a urbei, cu prezentarea bogatului patrimoniu cultural și istoric, dar și a a dezvoltării tehnice, a comunităților, etniilor și locuitorilor. Vernisajul e organizat de Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Centrul de ID.FR și e-Learning, alături de Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2021 Capitala Europeană a culturii.

În 2020, tema expoziției este Tactilul, iar reflectoarele cad asupra cartierului Elisabetin, prezentată din perspectiva amintirilor lui Netti dr Diel, ale  cărei amintiri extrase din ”Jurnal de familie” vor contribui la redarea atmosferei de altădată. Fragmentele vor fi prezentate de profesoara universitară Pia Brînzeu. Gazdele vernisajului vor fi Diana Andone, directoarea Centrului de e-Learning din cadrul UPT, alături de rectorul universității, Florin Drăgan, dar și Marius Cornea, din partea muzeului, și Simona Neumann, directoarea Asociației TM 2021 CEC. Vernisajul va include un tur virtual al expoziției de la Bastionul Theresia, unde vor regăsi exponate din perioada ”La Belle Epoque” și perioada interbelică.

Narațiunea profesioarei Pia Brînzeu va pune în scenă un dialog între mai multe personaje venite la ”masa lui Netti Diel”. De asemenea, vernisajul virtual prezintă expoziția cu cele 16 panouri informative din cartierul Elisabetin. Specialiștii Muzeului Național al Banatului vor prezenta aceste panouri, cu amănunte istorice interesante. De asemenea, celor interesați li vor prezenta și mijloacele prin care aplicațiile mobile pot fi utilizate pentru a contribui ei înșiși la memoriile cartierelor importante din Timișoara. Vernisajul poate fi accesat gratuit, fiind necesară doar completarea în prealabil a acestui formular.

Evenimentul face parte din seria celor aniversare, organizate cu ocazia Centenarului UPT. Aplicația Spotlight este disponibilă în două variante, pentru sistemul de operare Android sau iOS.

LĂSAȚI UN MESAJ