Ieri, 11 noiembrie, s-au împlinit 100 de ani de la decretul regal prin care a fost înființată Universitatea Politehnica din Timișoara. Evenimentul a fost marcat așa cum s-a putut, în condiții de pandemie, cu ceremonii ținute mai mult online. Chiar și așa, evenimentele deosebite nu au lipsit.

Festivitățile au început cu lansarea imnului festiv de Centenar, compus de Horia Crișovan. A urmat discursul rectorului, după care au transmis mesaje aniversarea Radu Vasiu, președintele Senatului, Dan Dubină, președintele Academiei Române filiala Timiș și profesor la UPT, și Alexandru Iliescu, student reprezentant în consiliul de administrație al UPT. Au urmate mesaje de la decanii tuturor celor zece facultăți, dar și din partea ligilor studențești. Pe lângă mesaje, s-au făcut și câteva lucruri mai deosebite pentru a marca Centenarul.

Foștii rectori încă în viață au scris mesaje care au fost introduse într-o capsulă a timpului, după ce au transmis și ei mesaje aniversare. Este vorba de Marin Rădoi, Coleta de Sabata, Radu Vlădea, Ioan Cartiș, Nicolae Robu și Viorel Șerban. Capsula timpului va fi deschise în 11 noiembrie 2027. De asemenea, s-au editat monografii științifice, cu lucrări de referință. Primele patru volume au fost prezentate, iar lansare se va face anul viitor.

De asemenea, deși emisiunile numismatice au fost blocate în acest an, BNR a scos o monedă de argint aniversară dedicată Centenarului UPT. 3,7 mm diametru, și o greutate de circa 31 de grame (o uncie). Pe aversul medaliei apare chipul Regelui Ferdinand, cu citatul „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, cu mențiunea de „ROMÂNIA”, anul emisiunii, 2020, valoarea nominală de ”10 lei”, dar și stema. Pe revers apare clădirea primului pavilion al UPT.

Nu în ultimul rând, pe lângă tort și șampanie, seara zileid e Centenar a fost marcată de concertul trupei ”RockIng”. Pe lângă piesa aniversară „O sută de ani”, lansată deja de luni, s-au mai cânat Mugur de fluier, Vremuri, Ploaia, Brigadierii, Doi pași, Doina, Spre stele, Pasărea ”P”, Timișoara, Un sfârșit e un început, Dacă vrei, Iarbă prin păr, Vara la țară, Pisica neagră, Andrii Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ