DISTRIBUIȚI

Autoritățile locale au găsit o soluție pentru persoanele fără adăpost din Timișoara, destul de multe și care au devenit un motiv de nemulțumire pentru cetățeni. Oamenii străzii vor putea sta în containerele utilizate ca spații de carantină, la Pădurea Verde, în perioada primăverii, după ce actualul Consiliul Local Timișoara a votat relocarea containerelor la locația inițială de pe strada Avram Imbroane.

Containerele nu se mai regăsesc în acest moment acolo, dar ele vor fi relocate din nou pe platforma de beton unde au stat în primăvară. În iunie, consilierii locali au votat ca acele containere să rămână la Direcția de asistență Socială, dar hotărârea a fost revocată în august, și au ajuns la Biroul de Mijloace Fixe a primărei. În zonă există racordul făcut la utilități. Relocarea se va face în baza unei decizii de consiliu local votată astăzi. Temeiul îl reprezintă faptul că a venit anotimpul rece, iar persoanele fără adăpost pot reprezenta un risc pentru răspândirea coronavirusului. De asemenea, este nevoie de un spațiu pentru a ține persoanele fără adăpost până le vin rezultatele testării de coronavirus, dacă este cazul. Astfel, se degrevează unitățile de primiri urgențe de la Spitalul Județean și Spitalul Municipal, foarte solicitate în perioada aceasta.

Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, în cadrul căreia există Centrul de Suport pentru Situații de Urgență și Criză. Centrul are sediul stabil pe strada Telegrafului, în zona Modern, dar și-a mai desfășurat activitatea la platforma de la Pădurea Verde. În acea perioadă, cu cele 20 de containere, s-au oferit servicii de cazare pentru 60 de beneficiari, plus servicii de îngrijire pentru 179 de beneficiari. Într-un container vor putea sta patru persoane.  În prezent, conform autorităților, în Timișoara există 35 de persoane fără adăpost sau care urmează să fie externate din spitale, care au nevoie de sprijin pe timpul iernii.

Procedural, pentru fiecare container care se află la zonele de triaje ale unor spitale se va încheia un contract între Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și unitățile sanitare solicitante. Zece containere, duse în ultima perioadă la Colterm, vor fi însă duse la Pădurea Verde.  De asemenea, termenul de menținere a containerelor se prelungește cu cinci ani, de la 1 ianuarie 2021, la 31 decembrie 2025.

În timpul ședinței de consiliu local, consilierul local social-democrat Radu Țoancă a întrebat de ce containerele au fost duse la Colterm și dacă e adevărat că ele s-au mutat de la Pădurea Verde pentru că un patron de terasă s-ar fi plâns că oamenii fără adăpost stârnesc nemulțumire pentru clienți. Dominic Fritz a spus că aceste aspecte sunt cercetate în instituție și nu exclude și consecințe.

LĂSAȚI UN MESAJ