DISTRIBUIȚI

Marți, Administrația Bazinală Banat a organizat un exercițiu de simulare a unei inundații pe cursul râului Bega, la Topolovățu Mic. Obiectivele au vizat verificarea pregătirii personalului de teren pentru intervenții, dar și verificarea stării echipamentelor folosite în caz de inundații.

La exercițiu a participat personal din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș. Conform scenairului, în bazinul superior și mijlociu al râului Bega a plouat abundent și s-a format o viitură. Din această cauză, prognoza hidrologicăindicau debite mari, peste nivelul III de apărare, adică Cod roșu. Acest lucru putea duce la deversarea digurilor și la inundarea localității Topolovățu Mic.

În cadrul exercițiului, pentru a împiedica deversarea digurilor angajații implicați au desfășurat baraje mobile în două puncte critice. S-a montat un baraj Aqua Stop, adică panouri mobile din plăci de aluminiu asigurate cu  folie din plastic, dar și un hidrobaraj confecționat din materiale rezistente, care are proprietatea de a se mula pe suprafața solului, iar motopompe conectate la gurile de alimentare ale barajului pompează apă din râu direct în corpul acestuia.

Motopompele au fost însoțite de alte echipamente suport, precum tambur, sistem de rotație sau angrenaj cu electromotor. Și turnul de lumini folosit pe timp de noapte a fost verificat. ABA Banat spune că exercițiul și-a atins scopul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ