DISTRIBUIȚI

Din data de 15 mai s-a deschis sezonul estival la munte. Când te gândești la munte, și sandalele ți se lipesc de asfaltul fierbinte al Timișoarei. Ai da orice pentru câteva zile răcoroase la altitudine. Fără arșiță, fără claxoane, fără praf și noxe emanate de țevile de eșapament , fără aglomerația din parcuri. Aer proaspăt, miros de brad, iarbă fragedă, roua dimineții, bolta înstelată a nopții la un foc de tabără – iată ce vă oferă în schimb muntele. Dacă dumneavoastră nu aveți timp de concediu, cel puțin copilul dumneavoastră ar putea să se răsfețe într-o excursie la munte. Ne-am interesat și, iată, avem o variantă de nerefuzat: staţiunea Straja – Lupeni, judeţul Hunedoara.

Care să fie cea mai bună referință decât faptul că, de câțiva ani încoace, premianții concursului Cangurul își petrec tabăra de vară la Straja. Această stațiune montană a fost aleasă ca destinație pentru premianții României pentru că întrunește toate cerințele și rigorile impuse de organizatori. Cabanierii din stațiune au răspuns prompt la cerințele celor mici și au venit în întâmpinarea lor cu oferte diferite. Copiii din ziua de astăzi, chiar dacă lumea crede că sunt interesați doar de calculatoare, au curiozități diverse, iar natura li se dezvăluie în moduri diferite. Vara, în Straja, cei care vin în excursie au parte de monitori pentru drumeții montane, pregătiți să-i învețe tainele muntelui, să recunoască punctele cardinale cu ajutorul naturii, să se adăpostească, să se ferească de pericole. Aici, cei mici învață, prin experiență, cum să-și ridice un cort, cum să se echipeze pentru munte, dar şi tainele stelelor pe bolta cerească.

straja (1)Ursul Baloo îi întâmpină chiar la intrarea în stațiune. Un urs este crescut de cabanieri de când era încă pui, după ce și-a pierdut mama, și care s-a adaptat habitatului umanizat al muntelui. Tot în Straja, cabanierii, salvamontiștii și jandarmii au ridicat un parc de aventură, ca la carte, un areal care-i provoacă pe copii la un traseu suspendat. Nu trebuie să fii religios, ci doar informat să cunoști Drumul Crucii, iar la Straja este o reproducere al acestuia, care se finalizează la un schit cocoțat pe munte, cu o priveliște superbă și un tunel pe ai cărui pereți este redat, în imagini, calendarul ortodox. Aceste oferte sunt deschise oricărui grup de turiști care vrea să-și petreacă zile relaxare la munte. Însă, fiind vară, școlile se organizează pentru a face excursii. Am găsit la Straja două oferte de nerefuzat, care includ și vizite la muzee, ștrand, sau la alte obiective turistice din județ.

Cabana Atlas. Începând de la numai 39 de lei/persoană/ noapte, cabana de trei stele oferă cazare și o drumeție montană cu însoțitor, care va răspunde absolut tuturor curiozităților turiștilor. Grupul organizat trebuie să fie de minim 10 persoane care să petreacă aici două nopți. La 75 de lei/ persoană/noapte, pe lângă cazare și drumeția pe munte, se oferă pensiune completă (mic dejun, dejun, cină – conform standardelor de nutriție recomandate de specialiști). De asemenea, oferta este valabilă pentru minim două nopți de cazare și 10 persoane. La 100 de lei/ persoană/ noapte copiii pot beneficia de cazare, pensiune completă, o drumeție cu însoțitor, două excursii gratuite: una la Peștera Bolii și la Muzeul Mineritului, a doua la Castelul Corvinilor – în top 10 al castelelor unice în Europa (biletele de intrare nu sunt incluse). Oferta este valabilă pentru minim 4 nopți de cazare și un număr de 18 excursioniști, în perioada 15 mai – 15 septembrie (excepție 9-16 august, când în Straja are loc tabăra internațională Cangurul).

 straja (3)Pensiunile Dacia, Platoul Soarelui și Cabana Daria au o ofertă comună de tabere de vară oferite pentru preșcolari, elevi și copii supraponderali.
Pentru preșcolari tabăra se desfășoară în perioada 12-19 iulie. Copiii au posibilitatea de a urca pe munte, de a vizita peșteri și cascade, de a afla informații despre munte. Își vor testa limitele în parcul de aventură și vor învăța sporturi cu profesori și antrenori de la UNEFS București. Vor avea parte de lecții de actorie, periaj dentar, pictură, împletit brățări, dar şi parte de seri interactive.
Prețul este de 970 de lei pentru copiii însoțiți de părinți și 1070 pentru copiii însoțiți de bonă. Părintele însoțitor mai plătește 665 lei pentru o cazare la trei stele și 770 lei pentru o cazare la cabana de patru stele. Prețul include pentru cei mici cazarea în camere de 2, 3 şi 4 locuri; pensiune completă + două gustări, conform recomandărilor medicilor nutriționiști, un supraveghetor/animator la o grupă de 8-10 copii; materialele necesare desfășurării activitățiilor; un CD cu fotografii din tabără; premii și diplome.
Pentru elevi, tabăra se desfășoara în perioada 17-23 august. Pe lângă activitățile destinate preșcolarilor, de care vor avea parte și elevii, aceștia beneficiază în timpul taberei de o zi de ștrand cu lecții de înot și o zi destinată jocurilor sportive la stadionul Minerul Lupeni. Tabăra are prețul de 900 de lei și include aceleași facilități menționate pentru grupa anterioară.
În perioada 19 iulie – 9 august se organizează tabăra pentru copii supraponderali. Este o tabără cu activități complexe, pe o perioadă de trei săptămâni. Sunt implicate în tabără persoane responsabile cu activitățile sportive (profesori de la UNEFS București), distractive, culturale, un psiholog și nutriționistul – dietetician Iulia Hădărean. Pentru un preț de 3.000 de lei/ persoană/ tabără se oferă cazare în camere de 3 și 4 persoane în cabană de 3 stele, pensiune completă (3 mese principale + 2 gustări), preparate sub îndrumarea medicului nutriționist; activități sportive, educative, culturale și distractive + toate materialele necesare desfăsurării activităților. Excursiile şi deplasările din interiorul taberelor vor fi la lacul Bucura, la peșteri și cascade din munții Retezat, la Pensiunea Retezat, la ştrandul municipal Lupeni, la stadionul Minerul Lupeni, plus alte locații surpriză. Se oferă consiliere psihologică (terapie de grup și, la nevoie, terapie cognitivă). Organizatorii îi invită, 3 zile pe săptămână, și pe părinți alături de copii, prețul vizitei fiind de 430 de lei de persoană.
Cu așa oferte, cine mai stă pe gânduri? Până și o vizită serioasă la mall poate să coste mai mult. Lăsați-vă copiii să devină prieteni ai muntelui. Straja este locul potrivit!

Mirabela VLAD

LĂSAȚI UN MESAJ