DISTRIBUIȚI

După ce nu a prins portofoliul de ministru al Culturii, Marilen Pirtea îl trage de mânecă pe colegul de partid, prim-ministrul Florin Cîțu, să dminueze taxa pe valoare adăugată la livrarea de produse alimentare. Măsura ar fi una în sprijinul sectorului Horeca, grav afectat și acum de restricțiile impuse pe timp de pandemie șicare se bazează enorm pe livrări la domiciliu.

Pirtea subliniază relativ ”subtil” că scăderea TVA de la 9% la 5% pentru livrările de mâncare s-a discutat într-o dezbatere organizată la CJT, înainte de alegeri. ”La finalul anului trecut, acum câteva săptămâni, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Consiliul Județean Timiș, prilejuite de invitația lansată de ministrul Finanțelor publice de atunci, actualul Prim-ministru, domnul Florin Cîțu, reprezentanții domeniului HoReCa au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemie. Atunci s-a detașat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%”, spune parlamentarul.

Pirtea punctează că livrările sunt singurele servicii ce le pot oferi restaurantele fără terase. ”Guvernul de coaliție condus de domnul Florin Cîțu are ocazia aplicării unei măsuri de intervenție economică, de susținere a consumatorilor, dar în egală măsură și a producătorilor, prin această măsură necesară de reducere specifică a TVA-ului, atât de așteptată. Industria HoReCa a fost și continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei românești, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spații deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puținele căi prin care cererea se întâlnește cu oferta pe piața serviciilor de alimentație publică. În aceste condiții, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supraviețuirii sectorului HoReCa”, precizează liberalul.

Deputatul motivează necesitatea adoptării măsurii și pentru că dacă se comandă direct de la restaurant, se plătește TVA de 5%. ”Trebuie să menționăm că, în momentul de față, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în prețurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicațiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc), TVA este 9%.  O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să depășească această perioadă dificilă și va proteja și interesele consumatorilor, care vor beneficia de prețuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a prețurilor la produsele restaurantelor”, a mai adăugat politicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ