În etapa a doua de vaccinare a început și inoculare dozelor pentru angajații din unitățile de învățământ, cu obiectivul declarat de a reveni cu elevii în bănci din 8 februarie.  Din datele Inspectoratului Școlar Județean Timiș, peste 3500 de angajați din sistem s-au înscris pe listele pentru vaccinare.

În mediul urban, s-au înregistrat pe listele pentru vaccinare 2567 de persoane, iar 651 au fost deja programate. Dintre acestea, 1916 sunt cadre didactice înregistrate, cu 484 programate. 261 de persoane înregistrat provin din rândul personalului auxiliar, cu 80 deja programați. De asemenea, alte 390 de persoane din rândul personalului nedidactic s-au înregistrat, cu 87 de programați. Din Timișoara, 3607 cadre didactice sunt înregistrate, iar 300 au fost deja programate. În mediul rural s-au înregistrat 1006 angajați, iar 342 au fost programați. Sunt 773 de cadre didactice înregistrate și 226 programate. La personal auxiliar, 67 sunt înregistrați și 54 programați, iar la personal nedidactic, 166 sunt înregistrați și 62 programați.

Personalul din învățământ nu se poate programa individual la vaccinare, ci e nevoie ca școlile să facă listele. Nu toată lumea ”s-a trezit” de vineri. ”Luni nu se urcaseră pe platforma de vaccinare toate unitățile, deci cadrele didactice nu erau toate înscrise, dar mai programate. Lipsa unei autonomii duce la un dezinteres al directorilor față de propria resursă umană. Majoritatea unităților s-au înscris, dar au fost unități care nu au reacționat deloc. Asta înseamnă dezinteres față de sănătatea colegilor noștri, care nu se pot programa singuri, doar instituțional. Centralizarea sistemului nu este benefică pentru învățământul preuniversitar”, spune inspectorul școlar general, Marin Popescu.

Totuși, unele unități de învățământ au început mobilizarea de luni încolo, astfel că până la urmă, problema se va remedia. O altă problemaă descoperită de Marin Popescu cu ocazia aceasta este lipsa semnături digitale pentru unii directori de școli. ”Au fost directori care nu au semnătură digitală. Dar aveau contabili și atunci, firește, ne-am îndreptat spre contabili pentru a încărca procedura pe platformă. Eu cred că după un an de zile de pandemie, un director nu are nicio circumstanță pentru că nu are semnătură digitală”, a mai spus Popescu.

Altfel, peste jumătate dintre caldre didactice din Timiș doresc să  e vaccineze. ”Există o dorință a cadrelor didactice de a se vaccina. Am depășit 50% din totalul personalului și din dorința aceasta de începe școala. Există un sentiment unanim al elevilor, părinților, cadrelor didactice. Simți limitele educației online, am sintetizat procedurile și am ajuns la un nivel de cunoștințe mult mai jos”, a mai spus șeful IȘJ Timiș.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ