DISTRIBUIȚI

La începutul lui mai 2015, liberalul Petrică Folică a dezvăluit că PSD Timiş are datorii de 44.627 de lei către Primăria Timişoara, în ceea ce priveşte plata chiriei de 300 de euro pe lună. Purtătorul de cuvânt Lucian Ursuleţu a declarat că partidul a plătit suma restantă. Timp de doi ani, social-democraţii au beneficiat de sediul de pe splaiul Nicolae Titulescu fără a da niciun leu, deşi în contract era prevăzută evacuarea la 60 de zile de la neplată.

Pe 24 aprilie 2015, Primăria Timişoara a dat în judecată PSD Timiş pentru neplata datoriilor.

„Am plătit tot: chiria plus penalităţi, în jur de 40.000 de lei, ca să nu mai existe abordări politicianiste pe subiect. Nu am vorbit cu cei de la primărie să îşi retragă chemarea în judecată, dar cred că în acest moment dosarul se loveşte de nulitate. Nu mai are motiv chemarea în instanţă. Repet, este un joc politicianist al unor oameni care şi-au cumpărat sediul cu 15 euro (PNL Timiş a cumpărat sediul din Piaţa Unirii cu aproximativ 15 euro – n.r.). Moralitate maximă în abordarea subiectului din partea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, Lucian Ursuleţu.

Plata a fost confirmată şi de oficialii Primăriei Timişoara. Directorul Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, spune că odată înregistrată plata, nu se mai impune evacuarea celor de la PSD.

Pe 8 mai, în plenul consiliului local, Petrică Folică a cerut o explicaţie membrilor PSD cu privire la problema de faţă. Sediul de partid se află în patrimoniul municipiului Timişoara. Purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, Lucian Ursuleţu, a susţinut că nu este vorba de neachitarea chiriei din 2013, ci de o perioadă mai scurtă, dar şi că suma datorată nu este în niciun caz atât de mare. Informarea Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara (DFMT), din data de 11 mai 2015, arată că purtătorul de cuvânt a păcălit opinia publică.

„PSD Timiş a folosit abuziv patrimoniul ce aparţine timişorenilor şi a creat prejudicii financiare prin neplata niciunui leu din chiria datorată către bugetul local. Judecând după faptele PDS Timiş, mai pot avea timişorenii încredere că reprezentanţii PSD din Consiliul Judeţean Timiş şi din consiliul local vor administra patrimoniul oraşului servind interesul public?”, declara consilierul Petrică Folică la începutul lui mai.

Acum trei ani, când USL-ul era la putere, PSD Timiş s-a mutat în imobilul respectiv, aflat nu tocmai într-o situaţie bună, investind aproximativ 300.000 de lei pentru renovare. Cel puţin, asta susţin social-democraţii care, ulterior, au cerut cumpărarea sediului cu 99.000 de euro.

În septembrie 2013, consilierul local Folică, la vremea aceea reprezentant PP-DD, a votat împotriva vânzării imobilului de peste 900 de metri pătraţi către PSD la preţul subevaluat de 99.000 de euro. „Prin faptele lor, reprezentanţii PSD, care se află de trei ani la guvernare, au majoritate în Consiliul Judeţean Timiş şi deţin preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş, sunt deputaţi şi senatori, nu numai că nu au ajutat oraşul cu nimic, ci au adus prejudicii timişorenilor. Mai întâi am împiedicat, prin votul meu în consiliul local, vânzarea către PSD la un preţ mult subevaluat a unui imobil impozant situat la nr. 26 pe Splaiul T. Vladimirescu, spaţiu care aparţine patrimoniului municipiului Timişoara”, explica liberalul Folică.

Pentru aprobarea vânzarii erau necesare 18 voturi favorabile în consiliul local,  însă proiectul a primit doar 17.

După despărţirea USL, edilul Nicolae Robu a cerut o nouă evaluare prin care imobilul a ajuns la valoarea de 700.000 de euro, refuzând, astfel, să o vândă celor din PSD Timiş pe mai puţini bani. Primarul Timişoarei a declarat că nu a dorit evacuarea partidului adversar, însă va face ceea ce prevede legea în situaţia în care problema nu va fi rezolvată.

„Au plătit chiria, mi s-a comunicat ordinul de plată, care este făcut încă de miercurea trecută, valoarea era de circa 44.000 de lei. S-a încasat suma, voi face o adresă către Serviciul Juridic în care le voi transmite că renunţăm la acţiune, pentru că nu mai are obiect, dar să vedem banii intraţi în cont. Eu m-am dus pe două direcţii: am trimis, în noiembrie, să se facă acţiune în justiţie, după care am trimis somaţie şi am început executarea silită. Am procedat la fel în toate cazurile după ce am preluat noi această activitate de la Patrimoniu în vara anului trecut. Ni s-a transmis situaţia facturilor aflate în sold neachitate, am făcut verificări privind încasarea chiriilor şi a concesiunilor, am constatat că erau datorii şi am luat măsurile care se impun”, a explicat directorul Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ